Ποια λαχανικά δίνουν με το μαγείρεμα περισσότερα θρεπτικά συστατικά

ima555gesΈχουμε όλοι ακούσει ότι σε γενικές γραμμές τα λαχανικά είναι καλύτερα να τρώγονται ωμά διότι έτσι περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με αυτά που εκτίθενται σε θερμότητα. Αυτό όμως δεν είναι πάντα αλήθεια και το καλύτερο είναι να τρώει κανείς τα λαχανικά πότε ωμά και πότε μαγειρεμένα.

Στην πραγματικότητα, οι διατροφολόγοι λένε ότι για ορισμένα λαχανικά το μαγείρεμα απελευθερώνει περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

«Η κοινή λογική λέει ότι μαγειρεμένο φαγητό έχει μικρότερη θρεπτική αξία σε σύγκριση με τα φρέσκα προϊόντα, αλλά αυτό δεν είναι πάντα αλήθεια», είπε ο Rui Hai Liu, καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Cornell που έχει μελετήσει τον τρόπο που θερμότητα επηρεάζει τα τρόφιμα. «Πολλά θρεπτικά συστατικά στα φρούτα και τα λαχανικά δεσμεύονται στα τοιχώματα των κυττάρων», εξηγεί ο ίδιος. «Η μαγειρική βοηθά να απελευθερώσει τα θρεπτικά συστατικά τα οποία έτσι είναι περισσότερο βιοδιαθέσιμα».

Ντομάτες, σπανάκι, καρότα, σπαράγγια και μανιτάρια είναι πέντε λαχανικά που μπορείτε να τα καταναλώνετε μαγειρεμένα.

Η Μελ Γουέικμαν, διατροφολόγος και Λέκτορας Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ είπε: «Πολλά από τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα φυτά συχνά απορροφώνται λιγότερο εύκολα στο έντερο σε σύγκριση με τα θρεπτικά συστατικά που προέρχονται από τα ζωικά προϊόντα. Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στα φυτά συχνά προσκολλώνται κυρίως στα μέταλλα των λαχανικών και τα καθιστούν λιγότερο διαθέσιμα στο σώμα. H θέρμανση των λαχανικών όμως μπορεί να βοηθήσει στην αποδόμηση των φυτικών ινών και αυτό να κάνει ορισμένα συστατικά περισσότερο βιοδιαθέσιμα».

Ντομάτες. Σύμφωνα με την Γουέικμαν, η θέρμανση στις ντομάτες αυξάνει τα επίπεδα του λυκοπενίου που απορροφά το σώμα – το λυκοπένιο μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη. Από την άλλη μεριά, η θέρμανση καταστρέφει άλλες βιταμίνες που υπάρχουν στις ντομάτες.

tomatdddoes-vine«Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε πολλά θρεπτικά συστατικά, αλλά ένα από αυτά, το λυκοπένιο, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υγεία των ανδρών. Αν και οι μελέτες δεν είναι σαφείς, υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι το λυκοπένιο μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς. Θα συμβούλευα να μην τρώει κάποιος μόνο μαγειρεμένες ντομάτες γιατί η θέρμανση καταστρέφει άλλες σημαντικές βιταμίνες (όπως η βιταμίνη C). Πρέπει λοιπόν να τρώει κανείς ένα μείγμα από βρασμένα και ωμά προϊόντα ντομάτας».

Σπανάκι. Το σπανάκι είναι πλούσιο σε οξαλικά, που προσκολλώνται στα μέταλλα όπως είναι ο σίδηρος και το ασβέστιο. Τόσο οι φυτικές ίνες όσο και τα οξαλικά μπορούν να κάνουν το σίδηρο ιδιαίτερα δύσκολο να απορροφηθεί και ίσως το σώμα να λαμβάνει μόνο το 5% της περιεκτικότητας σε σίδηρο από τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

«Το μαγειρεμένο σπανάκι μπορεί να βοηθήσει, αλλά δεν μπορεί να κάνει μια σημαντική διαφορά, μειώνοντας πιθανώς το οξαλικό περιεχόμενο έως 15%», εξήγησε η Γουέικμαν.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην θερμάνετε πολύ το σπανάκι γιατί θα χαθούν άλλα θρεπτικά συστατικά.  «Το ελαφρό μαγείρεμα είναι σίγουρα καλύτερο από ό, τι το βράσιμο διότι με το τελευταίο τα θρεπτικά συστατικά διαφεύγουν», πρόσθεσε η Γουέικμαν.

Καρότα. Τα καρότα είναι πλούσια σε καροτενοειδή που τους δίνουν το έντονο πορτοκαλί χρώμα τους. Όταν θερμανθούν μπορούν να αυξήσουν τη βιοδιαθεσιμότητα των καροτενοειδών και αυτό μπορεί να προσφέρει πολλά στο σώμα καθώς έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Και πάλι, αποφύγετε το υπερβολικό μαγείρεμα.

Τα μικροκύματα και το μαγείρεμα στον ατμό συχνά βοηθάει στο να διατηρηθεί το θρεπτικό περιεχόμενο των λαχανικών, σε σχέση με το βράσιμο.

Τα σπαράγγια. Τα σπαράγγια που θερμαίνονται μπορούν επίσης να συμβάλουν στην αύξηση των θρεπτικών συστατικών και στη βιοδιαθεσιμότητα των πολυφαινολών.  Οι πολυφαινόλες – βρίσκονται επίσης στο τσάι, το κόκκινο κρασί και τη σοκολάτα – έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και παρέχουν ευεργετικά αποτελέσματα όσον αφορά τους κινδύνους των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

Μανιτάρια. Τέλος, τα μανιτάρια περιέχουν εύλογες ποσότητες βιταμινών και μετάλλων. «Το μαγείρεμα των μανιταριών μπορεί να βελτιώσει τη θρεπτική αξία τους, αλλά επειδή απορροφούν το λίπος σαν σφουγγάρια, μη χρησιμοποιείτε μεγάλη ποσότητα λίπους κατά το μαγείρεμά τους», λέει η Γουέικμαν.

Δείτε επίσης