Πως μπορούμε να “ξεγελάσουμε” την γκρελίνη

Η πείνα είναι ο μεγάλος εχθρός της απώλειας βάρους γι’ αυτό και η διαχείρισή της είναι το πιο κρίσιμο στοιχείο ενός προγράμματος δίαιτας.

Υπάρχει όμως ένα τρικ για να ξεγελάσουμε την πείνα μας, όσο έντονη κι αν είναι: να είμαστε επικεντρωμένοι σε κάτι άλλο όπως π.χ. σε μια σωματική δραστηριότητα. Φυσικά η πείνα θα επανέλθει αργότερα, και ίσως δριμύτερη αλλά εμείς θα έχουμε επιτύχει το στόχο μας που είναι να κερδίσουμε χρόνο και να φάμε λιγότερο στη διάρκεια της ημέρας.

Όταν ένας άνθρωπος πεινάει, ενεργοποιείται μια αλληλουχία χημικών διεργασιών που ειδοποιούν τον εγκέφαλο ότι το σώμα χρειάζεται τροφή.

Μία από αυτές τις διεργασίες αφορά την ορμόνη γκρελίνη η οποία παράγεται στο στομάχι και στο δωδεκαδάκτυλο (το ανώτερο τμήμα του λεπτού εντέρου).

Η γκρελίνη, διαπερνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και φτάνει στον εγκέφαλο, όπου διεγείρει ορισμένα τμήματα που ενεργοποιούν το αίσθημα της πείνας.

Η ορμόνη υπάρχει συνεχώς στο αίμα μας, αλλά τα επίπεδά της πρέπει να αυξηθούν για να προκύψει το αίσθημα της πείνας, κάτι που συμβαίνει όταν παρέλθει αρκετή ώρα μετά από ένα γεύμα.

Υψηλή γκρελίνη αλλά λίγη πείνα

Το 2016, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Nutrition από ερευνητές του Πανεπιστήμιο του Ιλινόι, στο Σικάγο, περιέλαβε 59 παχύσαρκα άτομα που έκαναν αυστηρή δίαιτα μέρα παρά μέρα. Τη μια μέρα οι συμμετέχοντες έτρωγαν το 25% των συνιστώμενων θερμίδων και την επομένη όσο ήθελαν.

Μετά από οκτώ εβδομάδες, οι συμμετέχοντες έχασαν 3-4,5 κιλά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της γκρελίνης στον οργανισμό τους είχαν αυξηθεί, όμως κανένας δεν ανέφερε ότι πεινούσε περισσότερο απ’ ό,τι πριν αρχίσει αυτή την ιδιότυπη δίαιτα. Αντιθέτως, οι συμμετέχοντες ανέφεραν πως ένιωθαν πιο χορτάτοι απ’ ό,τι πριν αρχίσουν το πρόγραμμα αδυνατίσματος.

Κανονικά, οι άνθρωποι αυτοί έπρεπε να πεινάνε τις ημέρες της νηστείας γιατί τα επίπεδα της γκρελίνης τους αυξάνονταν εκείνες τις ημέρες. Αλλά για άγνωστους λόγους δεν ανέφεραν ότι αισθάνονταν πιο πεινασμένοι από το συνηθισμένο.

Μέχρι σήμερα ξέρουμε, από διάφορες περιπτώσεις, ότι οι άνθρωποι μπορούν να αγνοήσουν τα ερεθίσματα της πείνας όταν κάνουν δραστηριότητες που τους αποσπούν την προσοχή, ανέφερε η Leah Groppo, κλινικός διαιτολόγος στο Stanford Health Care στο Palo Alto της Καλιφόρνια.

“Αν είμαστε πραγματικά αποσπασμένοι με κάτι, πολλές φορές ξεχνάμε να φάμε γιατί η πείνα μας ερεθίζει λιγότερο”, είπε ο Groppo. “Και, με την πάροδο του χρόνου το αίσθημα της πείνας μειώνεται επειδή είμαστε επικεντρωμένοι σε κάτι άλλο”.

Στη συγκεκριμένη μελέτη, δεν αποκλείεται οι εθελοντές να κατέστειλαν την όρεξή τους επειδή ήταν ολοκληρωτικά αφοσιωμένοι στο πρόγραμμά τους, έστω κι αν δεν ασκούνταν -η έντονη σωματική δραστηριότητα πράγματι μπορεί να καταστείλει την πείνα, τουλάχιστον την ώρα που διεξάγεται.

Δείτε επίσης