Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Η πιο δημοφιλής μέθοδος διακοπής καπνίσματος στην Ελλάδα

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί την πιο δημοφιλή μέθοδο διακοπής καπνίσματος στην Ελλάδα, οι χρήστες του είναι κυρίως καπνιστές ή πρώην καπνιστές, ενώ είναι σχεδόν μηδενική είναι η χρήση του από μη καπνιστές (0,2%).

Αυτά είναι τα κύρια συμπεράσματα της πρώτης μεγάλης πληθυσμιακής μελέτης που πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2017 στο Νομό Αττικής και δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο  περιοδικό Harm Reduction Journal.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστημονικές ομάδες του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και των Πανεπιστήμια Πατρών και Μακεδονίας και ανέλυσε τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 4.058 ενηλίκων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 5% του πληθυσμού χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό τσιγάρο σήμερα, κάτι που αντιστοιχεί σε περίπου 155.000 ατμιστές στην περιοχή της Αττικής (επί συνόλου 3,1 εκατομμυρίων). Το 98,5% των ατμιστών είναι πρώην και νυν καπνιστές, ενώ σημαντικό εύρημα είναι πως το 62,2% δηλώνουν ότι έχουν διακόψει το κάπνισμα.

«Ενώ στην Αγγλία, που αποτελεί πρότυπο στη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, το 52% των ατμιστών έχουν διακόψει το κάπνισμα, στην Ελλάδα έχουμε ξεπεράσει το 60%, που αποτελεί το υψηλότερο καταγεγραμμένο ποσοστό παγκοσμίως και αντιστοιχεί σε σχεδόν 100.000 άτομα στο Νομό Αττικής», δήλωσε σε ο κύριος ερευνητής της μελέτης Δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός.

Η μελέτη έδειξε ότι μόλις το 1,5% των ατμιστών δεν είχε καπνίσει ποτέ στο παρελθόν, εύρημα εξαιρετικά καθησυχαστικό σχετικά με τις ανησυχίες της επιστημονικής κοινότητας ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο προάγει το κάπνισμα.

«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι ελκυστικά σε μη-καπνιστές, αφού μόλις το 1,5% των ατμιστών στη μελέτη μας δεν είχε καπνίσει ποτέ στο παρελθόν», δήλωσε η Αναστασία Μπαρμπούνη, Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Στο σύνολο του πληθυσμού, ατμιστών και μη, το ποσοστό αυτό είναι μόλις 0,2%. Να σημειωθεί ότι αυτό το θέμα είναι πολύ σημαντικό καθώς υπάρχουν ανησυχίες της επιστημονικής κοινότητας ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο προάγει το κάπνισμα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, το κάπνισμα συνεχίζει να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στην Ελλάδα. Το 32,7% του πληθυσμού (1 εκατομμύριο άτομα στο νομό Αττικής) είναι καπνιστές. Ιδιαίτερα ανησυχητικό εύρημα της μελέτης ήταν πως μόλις το 5% των καπνιστών γνωρίζει πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι σημαντικά λιγότερο βλαπτικό από το κάπνισμα.

«Τα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου υπόκεινται σε ελέγχους σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ πολλές μελέτες δείχνουν πως είναι πολύ λιγότερο βλαπτικά από το κάπνισμα», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Πουλάς, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών. «Δυστυχώς η παραπληροφόρηση των καπνιστών τους αποθαρρύνει από την χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, και ουσιαστικά τους προτρέπει να συνεχίσουν να καπνίζουν μιας και δεν περιμένουν όφελος από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα», συνέχισε.

Τα αποτελέσματα δείχνουν την αναγκαιότητα κάθε νομοθετική προσέγγιση για το ηλεκτρονικό τσιγάρο να βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα. «Όπως και σε κάθε θέμα Δημόσιας Υγείας, έτσι και για το ηλεκτρονικό τσιγάρο η λεπτομερής καταγραφή της χρήσης στον πληθυσμό είναι καθοριστική στην κατανόηση της πραγματικότητας και στην επιλογή της κατάλληλης νομοθεσίας.» δήλωσε ο Γεώργιος Σιάκας, διευθυντής Ερευνών της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. «Η συγκεκριμένη μελέτη σε μεγάλο βαθμό ξεκαθαρίζει το τοπίο και προσφέρει την ευκαιρία για νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν περισσότερους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα» συνέχισε.

Μπορείτε να δείτε τη δημοσιευμένη μελέτη στον παρακάτω σύνδεσμο:
Farsalinos KE, Siakas G, Poulas K, Voudris V, Merakou K, Barbouni A. Electronic cigarette use in Greece: an analysis of a representative population sample in Attica prefecture. Harm Reduct J. 2018 Apr 13;15(1):20. doi: 10.1186/s12954-018-0229-7.

Δείτε επίσης