Η θερμοκρασία του σπιτιού επηρεάζει την αρτηριακή πίεση

Εκτός των αλλαγών που μπορεί να κάνει κανείς στη διατροφή του (π.χ. μείωση του αλατιού και αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών) με στόχο τον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, φαίνεται πως βοηθάει να διατηρεί το σπίτι του λίγο πιο ζεστό.

Η θερμοκρασία του σπιτιού μπορεί να επηρεάσει την πίεση του αίματος, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Hypertension. Όσοι έχουν ψυχρά σπίτια είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλότερη αρτηριακή πίεση, ανέφεραν ερευνητές από το University College London.

“Η μελέτη μας εξηγεί, εν μέρει, γιατί κατά τους χειμερινούς μήνες αυξάνονται τα περιστατικά υπέρτασης, καθώς και οι θάνατοι από εγκεφαλικό και καρδιοπάθεια. Τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η θερμοκρασία των εσωτερικών χώρων θα πρέπει να λαμβάνεται πιο σοβαρά υπόψη κατά τη διάγνωση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση της υπέρτασης”, είπε ο Δρ Στίβεν Ζιβράζ, επιδημιολόγος και εκ των συντακτών της μελέτης,

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 4.659 άτομα (που συμμετείχαν στη 2014 Health Survey for England) μετρώντας τακτικά την πίεσής τους και καταγράφοντας τη θερμοκρασία στο σαλόνι του σπιτιού τους.

Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε πως κάθε 1 βαθμός Κελσίου μείωση στην εσωτερική θερμοκρασία του σπιτιού αυξάνει κατά 0,48 mmHg τη συστολική πίεση και κατά 0,45 mmHg τη διαστολική πίεση.

Αφού συνυπολόγισαν και άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρέασαν την πίεση των συμμετεχόντων, όπως η θερμοκρασία εκτός σπιτιού, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

  • Η αρτηριακή πίεση όσων ζούσαν στα πιο κρύα σπίτια ήταν, κατά μέσο όρο, 126,64 mmHg και 75,52 mmHg (συστολική και διαστολική αντίστοιχα).
  • Η αρτηριακή πίεση όσων ζούσαν στα πιο ζεστά σπίτια ήταν κατά μέσο όρο 121,12 mmHg και 70,51 mmHg.

Οι ερευνητές προτείνουν η θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού να μην πέφτει κάτω από τους 18 βαθμούς Κελσίου για τα άτομα που έχουν προβλήματα με την πίεσή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίδραση της εσωτερικής θερμοκρασίας στην αρτηριακή πίεση ήταν ισχυρότερη για τα άτομα που δεν γυμνάζονταν συστηματικά, εύρημα που υποδεικνύει πως η σωματική άσκηση μπορεί ενδεχομένως να μετριάσει τους κινδύνους των χαμηλών θερμοκρασιών.

Δείτε επίσης