Αμερικανοί ερευνητές για πρώτη φορά διεθνώς ανέπτυξαν μια νέα, πολλά υποσχόμενη, τεχνική, η οποία κάποια μέρα, χάρη στην χρήση βλαστικών κυττάρων, μπορεί να επιτρέψει στους γιατρούς να αναγεννούν τις κατεστραμμένες ή άρρωστες αρθρώσεις ασθενών. Η μέθοδος, προς το παρόν, επέτρεψε την αναγέννηση αρθρώσεων σε κουνέλια, αλλά μελλοντικά μπορεί να δοκιμαστεί σε ανθρώπους και να ωφελήσει άτομα που πάσχουν από σοβαρή αρθρίτιδα ή άλλες παθήσεις.
Οι επιστήμονες, υπό τον καθηγητή Τζέρεμι Μάο του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Κολούμπια, δημοσίευσαν τη σχετική εργασία στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το BBC.
Ήταν η πρώτη φορά που, στο πλαίσιο του συνεχώς εξελισσόμενου πεδίου της αναγεννητικής ιατρικής, αναγεννήθηκε μια ολόκληρη άρθρωση, με πλήρως αποκαταστημένες λειτουργίες. Η τεχνική, που εφαρμόστηκε στα πειραματόζωα, στο μέλλον μπορεί να αξιοποιηθεί και στους ανθρώπους για την αντικατάσταση αρθρώσεων ισχίων, ώμων, γονάτων, δαχτύλων κ.α. Οι αναγεννημένες αρθρώσεις θεωρούνται ανώτερες από τις μεταλλικές από άποψη ανθεκτικότητας και λειτουργικότητας.
Οι ερευνητές αφαίρεσαν τα άκρα δέκα κουνελιών και τα αντικατέστησαν με ένα τεχνητό σκελετό παρόμοιου σχήματος από βιο-υλικό, τον οποίο εμπότισαν με χημικές ουσίες, οι οποίες στη συνέχεια προσέλκυσαν βλαστικά κύτταρα οστών και χόνδρων. Μετά από τέσσερις εβδομάδες, οι αρθρώσεις των κουνελιών είχαν αναγεννηθεί πλήρως και τα ζώα μπορούσαν να κινηθούν κανονικά.
Σε επόμενο στάδιο, αναμένεται να αρχίσουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, αλλά προηγουμένως πρέπει να διευθετηθούν ηθικής φύσης ζητήματα, λόγω του ρίσκου που θα αναλάβουν οι εθελοντές, αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν εξίσου καλά όπως με τα κουνέλια.