Πολλοί γονείς ρωτούν πότε θα πρέπει να εξεταστεί το μωρό από τον οδοντογιατρό. Η απάντηση είναι απλή: όταν αρχίσει να βγάζει τα πρώτα του δοντάκια. Αυτό συμβαίνει συνήθως μεταξύ του έκτου και του δωδέκατου μήνα. Ο πιο σημαντικός λόγος για την πρώτη του επίσκεψη είναι κυρίως η δημιουργία ενός πρακτικού προληπτικού προγράμματος σε συνεργασία με τους γονείς.
Τι οδοντιατρικά προβλήματα μπορεί να έχει ένα μωρό;
Όσο πιο νωρίς εξεταστεί το μωρό από τον οδοντογιατρό τόσο το καλύτερο. Αυτό ισχύει διότι τα οδοντιατρικά προβλήματα του μωρού μπορεί να ξεκινήσουν από πολύ μικρή ηλικία. Το πιο κοινό και επικίνδυνο πρόβλημα είναι η τερηδόνα, λόγω του μπιμπερό. Το μωρό σας διατρέχει μεγάλο κίνδυνο να τερηδονιστούν τα δοντάκια του, αν θηλάζει συνεχώς από το μπιμπερό γάλα και χυμούς κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ένα ακόμα ενοχλητικό πρόβλημα είναι οι ερεθισμοί που παρουσιάζονται στα ούλα των παιδιών. Πολλά από τα παιδιά ηλικίας δύο έως τριών ετών παρουσιάζουν τέτοιες ενοχλήσεις, γι’ αυτό και κρίνεται απαραίτητο το παιδί να συνηθίσει τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντογιατρό.
Πώς μπορεί να προληφθεί η τερηδόνα λόγω θηλασμού ή μπιμπερό;
Ποτέ δεν πρέπει να θηλάζει το μωρό, ενώ κοιμάται. Επίσης ποτέ δεν πρέπει να πίνει το μωρό γάλα ή χυμό όταν κοιμάται. Χρησιμοποιείτε σε αυτή την περίπτωση σκέτο νερό. Συζητήστε με τον οδοντογιατρό σας αν το παιδί παίρνει τη σωστή ποσότητα φθορίου για την προστασία των δοντιών του από την τερηδόνα. Τέλος, εκπαιδευτείτε στο καθάρισμα των δοντιών του μωρού σας.
Είναι επικίνδυνο το πιπίλισμα;
Το πιπίλισμα είναι απολύτως φυσιολογικό για τα βρέφη. Συνήθως τα περισσότερα σταματούν γύρω στην ηλικία των δύο με τριών ετών. Η παρατεταμένη όμως συνήθεια του πιπιλίσματος πέρα των τεσσάρων ετών μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα στα δόντια του παιδιού που λύνονται μόνο με ορθοδοντική θεραπεία. Έτσι, στην περίπτωση που το παιδί σας συνεχίζει το πιπίλισμα, απευθυνθείτε στον παιδοδοντίατρό σας, για να σας προτείνει μερικούς τρόπους διακοπής του.
Πότε πρέπει να αρχίσει ο καθαρισμός των δοντιών του μωρού;
Ο καθαρισμός αρχίζει αμέσως μόλις βγουν τα πρώτα του δοντάκια. Στην αρχή χρησιμοποιήστε ένα βρεγμένο μαλακό βαμβακερό πανάκι ή μία γάζα, για να καθαρίζετε τα ούλα και τα πρώτα του δοντάκια. Αργότερα μπορείτε να χρησιμοποιείτε μία παιδική οδοντόβουρτσα χωρίς οδοντόπαστα. Θυμηθείτε ότι από εσάς εξαρτάται η στοματική υγιεινή του παιδιού σας, αφού εκείνα δεν είναι ικανά μέχρι την ηλικία των τεσσάρων, πέντε ετών να καθαρίζουν μόνα τους σωστά τα δόντια.
Τι μπορώ να κάνω για τους πόνους που έχει το μωρό μου, λόγω της ανατολής των πρώτων του δοντιών;
Η εμφάνιση των πρώτων παιδικών δοντιών αρχίζει μεταξύ του έκτου και του δέκατου μήνα και συνεχίζεται μέχρι τον τρίτο χρόνο. Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα τα ούλα του παιδιού μπορεί να είναι διογκωμένα και κόκκινα από την πίεση που ασκούν τα δόντια που πρόκειται να ανατείλουν. Αυτό προκαλεί πόνο και εκνευρισμό στο παιδί. Ανακούφιση στον πόνο μπορούν να δώσουν τα ειδικά σχεδιασμένα πλαστικά παιχνίδια, τα οποία εξασκούν πίεση και προκαλούν αποσυμφόρηση της περιοχής, όταν τα δαγκώνει το παιδί. Τα παιχνίδια αυτά βγαίνουν σε διάφορα σχήματα, ενώ άλλα μπορούν να μπουν στο ψυγείο, έτσι ώστε το παιδί να τα μασά κρύα. Για την αποσυμφόρηση της περιοχής, μπορεί και η μητέρα να χρησιμοποιεί ένα κρύο πανάκι με το οποίο θα τρίβει τα ούλα, όταν το μωρό παραπονιέται.