Ο θηλασμός κάνει έξυπνα τα παιδιά, συμπεραίνει μια μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Ντάραμ που ανακάλυψαν άμεση σύνδεση μεταξύ του μεγέθους του εγκεφάλου των θηλαστικών – συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων – και του χρόνου που έχουν θηλάσει. Όπως προέκυψε από τη μελέτη που διεξήχθη σε 128 είδη θηλαστικών, όσο περισσότερο διαρκέσει ο θηλασμός τόσο μεγαλύτερος γίνεται ο εγκέφαλος. Για παράδειγμα οι ερευνητές είδαν ότι τα ελάφια που έχουν περίπου το ίδιο σωματικό βάρος με τον άνθρωπο και τα οποία εγκυμονούν επί επτά μήνες, θηλάζουν για περίοδο ως έξι μηνών. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο εγκέφαλος του ελαφιού είναι έξι φορές μικρότερος από εκείνον του ανθρώπου.
«Τα νέα ευρήματα ενισχύουν την θεωρία σύμφωνα με την οποία ο θηλασμός και η ανάπτυξη του εγκεφάλου συνδέονται μεταξύ τους» ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Ρόμπερτ Μπάρτον και πρόσθεσε: «Αυτό που δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή είναι εάν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο συστατικό στο μητρικό γάλα που βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά εάν το ξένο γάλα δεν αποτελεί επαρκές υποκατάστατο του μητρικού γάλακτος». Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τον Μπάρτον η καινούργια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενα ερευνητικά στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι ο θηλασμός είναι πολύτιμος για τα βρέφη. «Οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με θηλασμό επί 18 μήνες ως δύο χρόνια στον άνθρωπο φαίνεται ότι είναι σωστές, όπως προκύπτει και από τη μελέτη μας» είπε ο Μπάρτον.
Σημειώνεται ότι πριν από τρία χρόνια μελέτη που διεξήχθη σε 14.000 παιδιά έδειξε ότι εκείνα που θήλαζαν είχαν πολύ καλύτερες επιδόσεις σε τεστ μέτρησης του δείκτη ευφυίας. Συγχρόνως, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν από μερικές εβδομάδες, τα παιδιά που έχουν θηλάσει έχουν καλύτερες επιδόσεις στην ανάγνωση, στο γράψιμο και στα μαθηματικά στις ηλικίες πέντε ως 14 ετών.