Επιβεβαιώνονται οι διαφορές στον εγκέφαλο ανδρών και γυναικών

egefalos andres gynaikesΜια αμερικανική μελέτη για τη σύνδεση των νευρώνων, τη λεγόμενη καλωδίωση του εγκεφάλου, επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών και μάλιστα τέτοιες, που ενισχύουν τα στερεότυπα σχετικά με ορισμένες διαφορετικές ικανότητες που έχουν τα δύο φύλα.

Επιβεβαιώνεται ότι οι άνδρες έχουν πιο συντονισμένες κινήσεις από τις γυναίκες και άρα είναι καλύτεροι στο παρκάρισμα του αυτοκινήτου και στα αθλητικά παιχνίδια ενώ οι γυναίκες έχουν καλύτερη μνήμη και κοινωνικότητα κάτι που τις κάνει να θυμούνται ορισμένα συμβάντα όπως είναι οι επέτειοι.

Οι εγκέφαλοι των δύο φύλων στην παιδική ηλικία μοιάζουν περισσότερο μεταξύ τους αλλά όσο μεγαλώνουν τα αγόρια και τα κορίτσια, και μετά την ηλικία των 13 χρονών, και ιδιαίτερα στα 14-17, οι διαφορές στον εγκέφαλο γίνονται αισθητές.

Κίνηση και μνήμη

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ ( μελέτησαν τη «συνδεσμολογία» σχεδόν 1.000 εγκεφάλων και των δυο φύλων, ηλικίας 8 έως 22 ετών.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκριτική απεικόνιση ανδρών και γυναικών η οποία έδειξε ότι στον αρσενικό εγκέφαλο υπάρχουν περισσότερες νευρωνικές συνδέσεις μέσα σε κάθε ημισφαίριο ξεχωριστά. Αυτό σημαίνει ότι ο ανδρικός εγκέφαλος είναι φτιαγμένος για να διευκολύνει τη σύνδεση ανάμεσα στην αντίληψη και στη συντονισμένη δράση των κινήσεων.

Ο θηλυκός εγκέφαλος έχει σαφώς περισσότερους νευρώνες που συνδέουν τον αριστερό και το δεξιό ημισφαίριο (και όχι μέσα στο κάθε ημισφαίριο ξεχωριστά), κάτι που διευκολύνει την επικοινωνία ανάμεσα στη λογική ανάλυση και στη διαίσθηση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνδρες μαθαίνουν και εκτελούν καλύτερα μια μεμονωμένη εργασία, όπως να κάνουν ποδήλατο ή να προσανατολίζονται στον χώρο. Αυτό συμβαίνει επειδή ελέγχουν καλύτερα του μυς τους.

brain_andres gynaikes

To δίκτυο των νευρώνων είναι αυξημένο εντός των ίδιων ημισφαιρίων στους άνδρες (πάνω) ενώ είναι αυξημένων μεταξύ των δύο ημισφαιρίων στις γυναίκες (κάτω).

Οι γυναίκες, επειδή έχουν περισσότερους νευρώνες που συνδέουν τα δύο ημισφαίρια, έχουν καλύτερη προσοχή και αναλυτική ικανότητα, καλύτερη μνήμη, καθώς επίσης και καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες, με αποτέλεσμα να τα καταφέρνουν περισσότερο στις ομαδικές εργασίες.

Όσον αφορά την καλωδίωση μεταξύ των δύο ημισφαιρίων, κατ’ εξαίρεση στους άνδρες αυτή είναι μεγαλύτερη μόνο στην παρεγκεφαλίδα, η οποία αφορά τον έλεγχο των κινήσεων, ενώ σ’ αυτή την περιοχή οι γυναίκες έχουν περισσότερες συνδέσεις μέσα σε κάθε ημισφαίριο ξεχωριστά. Αυτό δίνει ένα πλεονέκτημα στους άνδρες αναφορικά με τον έλεγχο των μυών τους και την κίνηση, κάτι που τους επιτρέπει να μαθαίνουν ευκολότερα ορισμένες αθλητικές δραστηριότητες.

Να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τις νευροεικόνες για να χτίσουν χάρτες του εγκεφάλου, δηλαδή πως συνδέονται οι νευρώνες από το 2009. Και πιστεύουν ότι αυτοί οι χάρτες θα τους βοηθήσουν να καταλάβουν πως σκέφτονται οι άνδρες και οι γυναίκες. Αυτό επίσης θα δώσει μια μεγαλύτερη κατανόηση στις νευρολογικές διαταραχές που συχνά εξαρτώνται από το φύλο.

Δείτε επίσης