Αυξήθηκαν τα κρούσματα του καρκίνου του πέους

canncer gennhtika organaΣύμφωνα με πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Cancer Causes Control, ο αριθμός των ανδρών που διαγνώσθηκαν με καρκίνο του πέους αυξήθηκε κατά 20% στη Δύση τα τελευταία 30 χρόνια. Η έρευνα εξέτασε τα ποσοστά και τα αποτελέσματα του καρκίνου του πέους στην Αγγλία το διάστημα 1979 – 2009 και τις τάσεις επιβίωσης μεταξύ του 1971 και του 2010.

Ο καρκίνος του πέους δεν είναι συνηθισμένος (9.690 άνδρες διαγνώστηκαν με καρκίνο του πέους στην Αγγλία μεταξύ 1979 και 2009) αλλά η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση απέναντι στην ασθένεια. Έγκαιρη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει σε επιτυχή θεραπεία.

Ο ιός HPV

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται σε αλλαγές που αφορούν στην σεξουαλική συμπεριφορά και την εξάπλωση της μόλυνσης με τους ιούς των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Ορισμένα στελέχη του ιού προκαλούν καρκίνους μεταξύ των οποίων και στο πέος των ανδρών. Η εξάπλωση των λοιμώξεων από τον ιό HPV συμπίπτει χρονικά με την αύξηση των κρουσμάτων του καρκίνου του πέους, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Να σημειωθεί πάντως, ότι από τους εκατοντάδες ιούς HPV, μόνον δύο έχουν συσχετιστεί με τον καρκίνο του πέους και είναι ίδιοι με αυτούς που προκαλούν καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας, στον πρωκτό, στον λαιμό και σε άλλα όργανα.

Οι ειδικοί συνιστούν στους άντρες που παρατηρούν ύποπτα συμπτώματα στο πέος να απευθύνονται αμέσως στον γιατρό, διότι ο καρκίνος του πέους έχει υψηλό ποσοστό πλήρους θεραπείας αν η διάγνωση γίνει έγκαιρα. Επίσης πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι και τα αγόρια πρέπει να κάνουν το εμβόλιο για τον HPV (κάτι που ήδη έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ).

Το κάπνισμα

Να σημειωθεί ότι εκτός από τους δύο ιούς HPV, και το κάπνισμα έχει συσχετιστεί με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο πέος.

Ο καρκίνος μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο πέος, αλλά οι πιο συνηθισμένες θέσεις εμφάνισης είναι κάτω από την ακροποσθία (πετσάκι) και στην βάλανο (κεφάλι). Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται ένα ανώδυνο εξόγκωμα ή μία πληγή στο πέος που δεν επουλώνεται, αιμορραγία, κόκκινο εξάνθημα κάτω από την ακροποσθία, επίπεδα σημάδια με καφέ χρώμα, δυσκολία στο να τραβηχτεί προς τα πίσω το πετσάκι, έκκριμα που μυρίζει έντονα κάτω από το πετσάκι, ανεξήγητη αλλαγή στο χρώμα του δέρματος και διογκωμένοι λεμφαδένες στην βουβωνική περιοχή.

Πάντως, παρότι τα κρούσματα του συγκεκριμένου καρκίνου αυξήθηκαν κατά 20% τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η θνησιμότητα ελαττώθηκε λόγω της βελτιωμένης αντιμετώπισης και κυρίως της πιο έγκαιρης διάγνωσης. Ο αριθμός των θανάτων που οφείλονται σε καρκίνο του πέους μειώθηκαν κατά 19%. Το ποσοστό επιβίωσης ενός έτους αυξήθηκε από 76,2% στο 87,1%, και η επιβίωση στα πέντε χρόνια αυξήθηκε από 61,4% σε 70,2%.

Τέλος, η μελέτη μπορεί να βρήκε αυξημένη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του πέους όχι για κάποιο ιδιαίτερο λόγο αλλά επειδή απλά σήμερα περισσότεροι άνδρες διαγιγνώσκονται με την νόσο σε σχέση με το παρελθόν λόγω αύξησης του προσδόκιμου ζωής και μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης.

Δείτε επίσης