Ο καφές δεν είναι ανθυγιεινό ρόφημα – για την πλειονότητα του πληθυσμού

imkafe55agesΟ καφές, όταν πίνεται σκέτος, χωρίς ζάχαρη, μπορεί να αποτελεί μέρος μιας υγιεινής διατροφής, λέει ο Ααρών Κάρολ, καθηγητής Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα σε άρθρο του στην εφημερίδα New York Times.

Ο καφές επί δεκαετίες είχε φήμη ανθυγιεινού ποτού αλλά η έρευνα δείχνει ότι ο μαύρος, σκέτος καφές δεν κάνει κακό στην υγεία – αντίθετα μπορεί να κάνει, σε γενικές γραμμές, καλό λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο καφές κάνει καλό σε όλους. Είναι γνωστό ότι οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να πίνουν καφέ γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος για λιποβαρή μωρά. Τα παιδιά επίσης δεν πρέπει να πίνουν καφέ. Επίσης, ένα αποτέλεσμα του καφέ που χρειάζεται προσοχή είναι ότι αυξάνει την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη.

Καρδιά

Το 2014, μια μετα-ανάλυση η οποία περιέλαβε 36 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 1,3 εκατομμύρια άτομα, έδειξε πως όσοι έπιναν μέτρια ποσότητα καφέ (3-5 φλιτζάνια ημερησίως) είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Βέβαια, αυτό δεν αποδεικνύει ότι υπάρχει αιτιώδη σχέση. Ίσως οι άνθρωποι που έχουν ήδη κάποιο πρόβλημα υγείας να σταματούν να πίνουν καφέ.

Πάντως, συνεχώς οι διάφορες μετα-αναλύσεις συσχετίζουν τον καφέ με καλύτερη υγεία όταν η κατανάλωση είναι μέτρια. Από την άλλη μεριά, όταν η κατανάλωση ξεπερνά τα 5 φλιτζάνια την ημέρα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι  υπάρχει αρνητική συσχέτιση με την κατάσταση της υγείας.

Καρκίνος

Ωστόσο το θέμα δεν είναι μόνο τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Υπάρχουν μεμονωμένες αναφορές για πιθανές θετικές συσχετίσεις όσον αφορά τον καρκίνο. Ωστόσο οι περισσότερες από αυτές εξαφανίζονται όταν οι μελέτες αξιολογηθούν συνολικά.

Το 2007 μία μετα-νάλυση έδειξε ότι 2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα σχετίζονται με μείωση κατά 40% του κινδύνου για καρκίνο του ήπατος και στη συνέχεια δύο άλλες μελέτες επιβεβαίωσαν αυτό το εύρημα.

Στον καρκίνο του προστάτη και τον καρκίνο του μαστού, οι μελέτες έδειξαν πως δεν υπάρχουν αρνητικές εκβάσεις.

Στον καρκίνο του πνεύμονα τα στοιχεία δείχνουν ότι ίσως αυξάνει τον κίνδυνο στους καπνιστές, όμως οι ερευνητές λένε ότι η αρνητική επίδραση του καπνίσματος είναι πολύ ισχυρή που αυτό πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή.

Συκώτι, διαβήτης και άνοια

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές βελτιώνει τους δείκτες της ηπατικής λειτουργίας, μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της κίρρωσης του ήπατος, βελτιώνει την ανταπόκριση στην αντιϊική θεραπεία για την ηπατίτιδα C και ωφελεί όσους έχουν λιπαρό συκώτι.

Ο καφές μειώνει επίσης τον κίνδυνο για τη νόσο Πάρκινσον και εκφύλισης των νοητικών λειτουργιών, ενώ σχετίζεται και με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Δύο μετα-αναλύσεις, τέλος, που αφορούν 37 μελέτες και πάνω από 2 εκατομμύρια άτομα, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία.

“Όλα αυτά δε σημαίνουν πως θα πάμε στο άλλο άκρο και θα δίνουμε καφέ στα παιδιά ή στις εγκύους, ούτε ότι θα αρχίσουμε να πίνουμε καφέ με τον τόνο», λέει ο Κάρολ. “Ήρθε όμως η ώρα να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε τον καφέ ως ανθυγιεινό ποτό. Όταν πίνεται σκέτος, μπορεί να αποτελεί τμήμα μιας υγιεινής διατροφής”.

Δείτε επίσης