Το λάδι στη σαλάτα βοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών

Μια κουταλιά της σούπας λάδι στα λαχανικά της σαλάτας βοηθάει στην απορρόφηση περισσότερων θρεπτικών συστατικών, σύμφωνα με μελέτη του δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αϊόβα.

Τα αποτελέσματα αυτά μπορούν να απαλύνουν την ανησυχία αμέτρητων ανθρώπων που φοβούνται να προσθέσουν λάδι στις σαλάτες τους.

Η Wendy White, αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφολογίας και οι συνεργάτες της βρήκαν ότι η κατανάλωση σαλάτας με προσθήκη σογιέλαιου προάγει την απορρόφηση 7 θρεπτικών συστατικών.

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι:

  • τέσσερα καροτενοειδή (άλφα και βήτα καροτένιο, λουτεΐνη και λυκοπένιο)
  • δύο μορφές βιταμίνης Ε (άλφα και γάμμα τοκοφερόλη)
  • η βιταμίνη Κ1 (φυλλοκινόνη)

Υπήρξε επίσης μεγαλύτερη παραγωγή της βιταμίνης Α, η οποία σχηματίστηκε στο έντερο από το άλφα και το βήτα καροτένιο.

Η White δήλωσε ότι η καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών προάγει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης του καρκίνου και της διατήρησης της όρασης.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η ποσότητα απορρόφησης των θρεπτικών ουσιών ήταν ανάλογη της δοσολογίας του ελαίου που προστέθηκε στα λαχανικά: όσο περισσότερο ήταν το λάδι τόσο μεγαλύτερη η απορρόφηση – να σημειωθεί ωστόσο ότι και το λάδι περιέχει θρεπτικά συστατικά.

“Η προσθήκη διπλάσιας ποσότητας λαδιού στη σαλάτα οδηγεί σε διπλάσια απορρόφηση θρεπτικών συστατικών”, ανέφερε η White. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η σαλάτα πρέπει να “κολυμπάει” στο λάδι, προειδοποίησε η ειδικός. Και πρόσθεσε ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι απολύτως ήσυχοι με τη διαιτητική σύσταση στις ΗΠΑ για περίπου δύο κουταλιές λάδι την ημέρα.

Δύο κουταλιές της σούπας

Η μελέτη περιελάμβανε 12 γυναίκες ηλικίας 19-39 ετών που δεν κάπνιζαν και οι οποίες κατανάλωσαν πέντε διαφορετικές σαλάτες με διάφορες ποσότητες σογιέλαιου (0, 2, 4, 8, και 32 γραμμάρια).

Οι εθελόντριες στη συνέχεια έκαναν εξετάσεις αίματος σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές μετά την κατανάλωση των σαλατών για να μετρηθεί η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών (πιο συγκεκριμένα, αναλύθηκε η σύσταση στα χυλομικρά).

Στη μελέτη επελέγησαν γυναίκες λόγω διαφορών στην ταχύτητα με την οποία μεταβολίζουν τα εν λόγω θρεπτικά συστατικά σε σχέση με τους άνδρες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μέγιστη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών εμφανίστηκε στα 32 γραμμάρια ελαίου, που ήταν και η υψηλότερη ποσότητα που μελετήθηκε (λίγο περισσότερο από δύο κουταλιές της σούπας). Ωστόσο, οι ερευνητές βρήκαν κάποιες διαφορές στα αποτελέσματα μεταξύ διαφορετικών ατόμων.

“Στους περισσότερους ανθρώπους, η προσθήκη ελαίου στη σαλάτα θα αυξήσει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών”, είπε η White

Η Unilever, μια παγκόσμια εταιρεία τροφίμων, χρηματοδότησε την έρευνα χωρίς να έχει καμία άλλη συμβολή.

Η μελέτη αφορούσε το σογιέλαιο για ευνόητους λόγους (σύνηθες συστατικό ετοίμων προϊόντων που μπορούν να προστεθούν στις σαλάτες και παράγονται από εταιρείες τροφίμων ενώ αποτελεί είναι το κυρίαρχο λάδι στις ΗΠΑ λόγω των μεγάλων καλλιεργειών σόγιας). Τα αποτελέσματα ωστόσο, πιθανότατα ισχύουν και για άλλα είδη λαδιού όπως είναι το ελαιόλαδο, άλλωστε προηγούμενες μελέτες της ίδιας ερευνητικής ομάδας έδειξαν ότι τα  φυτικά έλαιο στη σαλάτα είναι απαραίτητα για την απορρόφηση των καροτενοειδών από τα λαχανικά της σαλάτας.

Πηγή: Modeling the dose effects of soybean oil in salad dressing on carotenoid and fat-soluble vitamin bioavailability in salad vegetables.

Δείτε επίσης