Εγκυμοσύνη: Για τις αποβολές μπορεί να ευθύνεται το σπέρμα του άνδρα

Μέχρι σήμερα πάνω από το 50% των επαναλαμβανόμενων αποβολών δεν μπορούν να εξηγηθούν. Καθώς η αιτία παραμένει άγνωστη, αυτό αφήνει στα ζευγάρια ένα κενό σχετικά με το τι μπορεί να τις προκάλεσε. Ωστόσο, νέα έρευνα από το Imperial College London ισχυρίζεται ότι έχει εντοπίσει έναν κρυφό παράγοντα πουέχει υποτιμηθεί σε δεκαετίες έρευνας.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Chemistry δείχνει ότι το πρόβλημα μπορεί να βρίσκεται στο σπέρμα του άνδρα.

Οι επαναλαμβανόμενες αποβολές επηρεάζουν το 1-2% των ζευγαριών και ορίζονται ως πάνω από τρεις διαδοχικές απώλειες εγκυμοσύνης πριν από τις 2οή εβδομάδα κυοφορίας.

Στις περιπτώσεις των συχνών αποβολών συνήθως η προσοχή στρέφεται στη γυναίκα που καλείται να κάνει διάφορες εξετάσεις, όπως για λοιμώξεις ή προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος. Συνήθως, οι άνδρες σύντροφοι δεν εξετάζονται αλλά σύμφωνα με τη νέα μελέτη και αυτοί πρέπει να κάνουν εξετάσεις π.χ. για βακτηριακή λοίμωξη του προστάτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Channa Jayasena, συνέκριναν το σπέρμα 50 ανδρών μέσης ηλικίας 37 ετών, των οποίων οι γυναίκες είχαν συνεχόμενες αποβολές πριν την 20ή εβδομάδα της εγκυμοσύνης, με το σπέρμα 60 ανδρών των οποίων οι γυναίκες δεν είχαν τέτοιο πρόβλημα. Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες της πρώτης ομάδας είχαν κατά μέσο όρο διπλάσιες βλάβες DNA.

Η ανάλυση έδειξε ότι οι βλάβες του DNA μπορεί να οφειλόταν στο ότι οι άνδρες αυτοί είχαν τετραπλάσια ποσότητα ελευθέρων ριζών που μπορούν να κάνουν ζημιά στο σπέρμα. Για την ώρα αυτό είναι μια εικασία.

Σε μέτρια ποσότητα οι ελεύθερες ρίζες προστατεύουν το σπέρμα από τις λοιμώξεις, αλλά σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να προξενήσουν βλάβες στο σπέρμα. Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος για τους παχύσαρκους άνδρες.

«Παραδοσιακά οι γιατροί έχουν εστιάσει την προσοχή τους στις γυναίκες, όταν αναζητούν τις αιτίες των διαδοχικών αποβολών. Η υγεία των ανδρών και του σπέρματος δεν αναλύεται. Η έρευνα έρχεται να προσθέσει νέα στοιχεία ότι η υγεία του σπέρματος καθορίζει και την υγεία της εγκυμοσύνης», δήλωσε η Jayasena.

Και πρόσθεσε: «Πήρε αρκετό χρόνο στην ιατρική να συνειδητοποιήσει ότι η υγεία του σπέρματος παίζει ρόλο στις αποβολές και ότι η αιτία δεν βρίσκεται αποκλειστικά στις γυναίκες. Τώρα πια ξέρουμε ότι και οι δύο σύντροφοι συμβάλλουν στις επαναλαμβανόμενες αποβολές».

Η μελέτη μπορεί να ανοίξει το δρόμο να αναπτυχθούν θεραπείες που θα αποτρέπουν τις αποβολές, μειώνοντας τα επίπεδα των ελεύθερων ριζών στο σπέρμα – αν η θεωρία αυτή είναι σωστή – ή με άλλους τρόπους.

Δείτε επίσης