Oι αιτίες που πυροδοτούν τον πονοκέφαλο

Γράφει ο Δρ. Μιχάλης Βικελής
Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD
www.headaches.gr

Οι συνήθειες και ο τρόπος ζωής που υιοθετούμε στην καθημερινότητά μας ευθύνονται σε μεγάλο ποσοστό για  την εμφάνιση κεφαλαλγίας τάσης, δηλαδή πονοκέφαλου. Στερώντας μας χρόνο από τη δουλειά, τη διασκέδαση, την οικογένεια και τους φίλους μας, ο πονοκέφαλος κάνει δύσκολη την καθημερινότητά μας και υποβιβάζει το επίπεδο της ζωής μας.

Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα, το 30% του πληθυσμού και το 75% των γυναικών υποφέρει από κεφαλαλγία τάσης.

Ευτυχώς όμως ο πονοκέφαλος μπορεί αν αντιμετωπιστεί ή να προληφθεί πιο αποτελεσματικά εάν γνωρίζουμε την αιτία που τον προκαλεί.

Εάν λοιπόν σας ταλαιπωρούν συχνοί πονοκέφαλοι, ίσως οφείλονται σε κάποια από τις παρακάτω αιτίες.

Στρες

Είναι η πλέον συνηθισμένη αιτία για την εμφάνιση κεφαλαλγίας τάσης αφού ταλαιπωρεί το  90% των ενηλίκων.

Κακή στάση σώματος

Η κακή στάση του σώματος, όταν κάθεστε, το καμπούριασμα των ώμων και ο ύπνος σε πρηνή θέση (μπρούμυτα) μπορεί να πυροδοτήσουν τον πονοκέφαλο. Συνήθως, ο πόνος «χτυπά» στη βάση του κρανίου και μερικές φορές αντανακλά στο πρόσωπο, κυρίως στο μέτωπο.

Αρώματα και χημικά 

Αν νομίζετε ότι οι δουλειές του σπιτιού σας προκαλούν πονοκέφαλο τότε έχετε δίκιο. Τα καθαριστικά σπιτιού, τα αρώματα και τα αρωματικά χώρου, περιέχουν χημικά που μπορεί να προκαλούν πονοκέφαλο.

Οι κακές καιρικές συνθήκες

Εάν είστε επιρρεπείς στον πονοκέφαλο, θα έχετε διαπιστώσει ότι η συννεφιά, η υψηλή υγρασία, η άνοδος της θερμοκρασίας και οι καταιγίδες μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση πονοκέφαλου αφού προκαλούν χημικές και ηλεκτρικές αλλαγές στον εγκέφαλο. Οι αλλαγές αυτές ερεθίζουν τα νεύρα και εμφανίζεται πονοκέφαλος.

Το τρίξιμο των δοντιών

Το τρίξιμο των δοντιών όταν κοιμάστε, κάνει τους μύες των γνάθων να σφίγγουν προκαλώντας έναν πονοκέφαλο που μπορεί να διαρκεί όλη την ημέρα.

Έντονος φωτισμός

Ο έντονος φωτισμός και οι λάμψεις, ειδικά αν τρεμοπαίζουν, μπορεί να προκαλέσουν ημικρανία. Αυτό συμβαίνει γιατί ο έντονος και τρεμάμενος φωτισμός ενισχύει τα επίπεδα ορισμένων ορμονών στον εγκέφαλο.

Η ερωτική πράξη

Είναι «κλισέ» ότι ο πονοκέφαλος χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να αποφύγει κάποιος το σεξ αλλά για ορισμένους άνδρες και γυναίκες, ο πονοκέφαλος εμφανίζεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση ή εμφανίζεται κατά την διάρκεια της πράξης και γίνεται εντονότερος σταδιακά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πονοκέφαλος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης οφείλεται στην αύξηση της πίεσης στους μυς της κεφαλής και του λαιμού, ωστόσο όταν πρωτοεμφανίζεται ένας τέτοιος πονοκέφαλος, πρέπει πάντα να γίνεται έλεγχος..

Αλκοόλ

Ο πονοκέφαλος που εκδηλώνεται μετά την κατανάλωση αλκοόλ είναι αποτέλεσμα της αφυδάτωσης που προκαλεί στον οργανισμό το ποτό. Αφενός το αλκοόλ προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου, αυξάνοντας την ενδοκρανιακή πίεση, και αφετέρου όταν το συκώτι διασπά το αλκοόλ απελευθερώνει ουσίες που συμβάλλουν στην εκδήλωση του πόνου.

Αλλεργίες

Τα άτομα που ταλαιπωρούνται από αλλεργίες έχουν 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν πονοκεφάλους ή ημικρανίες. Η έκθεση σε αλλεργιογόνο ωθεί τον οργανισμό να απελευθερώσει ισταμίνη. Με τη σειρά της η ισταμίνη προκαλούν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου και η αυξημένη πίεση λόγω της διαστολής οδηγεί σε πονοκέφαλο.

Η αντιμετώπιση του πονοκεφάλου

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κατάλληλο σκεύασμα θα πρέπει να δρα τόσο κεντρικά όσο και περιφερικά, να έχει γρήγορη δράση, να προσφέρει αποτελεσματική αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας και να είναι καλά ανεκτό.

Στην κεφαλαλγία τάσεως, τα αναλγητικά-αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη 400 mg (Nurofen 400 mg) βοηθούν σημαντικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των επεισοδίων του απλού πονοκέφαλου. H ιβουπροφαίνη των 400 mg, σε μαλακές κάψουλες, απορροφάται γρήγορα, δρα αποτελεσματικά και διαρκεί έως και 8 ώρες.

Προσοχή όμως. Η λήψη οποιουδήποτε αναλγητικού ή σκευάσματος δεν πρέπει να γίνεται αλόγιστα. Ο ειδικός θα αξιολογήσει το ιστορικό  κάθε ατόμου και θα δώσει τις σωστές συμβουλές για τη θεραπεία και τη συχνότητα λήψης.

Δείτε επίσης