Υπέρταση: Τα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται το βράδυ πριν τον ύπνο

Σύμφωνα με μια μεγάλη ισπανική μελέτη που ονομάστηκε Hygia Chronotherapy Trial, οι ασθενείς που παίρνουν τα αντιϋπερτασικά χάπια πριν κοιμηθούν έχουν καλύτερα ελεγχόμενη αρτηριακή πίεση και μειωμένο κίνδυνο θανάτου ή νοσηρότητας λόγω καρδιακών και αγγειακών προβλημάτων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ramón C. Hermida, από το Πανεπιστήμιο του Βίγκο στην Ισπανία, μελέτησαν συνολικά το δείγμα 19.084 ασθενών (10.614 άνδρες και 8.470 γυναίκες) με υπέρταση που έπαιρναν τα φάρμακα το πρωί ή το βράδυ, ενώ η αρτηριακή τους πίεση ελέγχονταν ανά 48 ώρες για τουλάχιστον 12 μήνες.

Η μελέτη διεξήχθη από το 2008 έως το 2018 και περιέλαβε άνω των 18 ετών, που είχαν διαγνωστεί με υπέρταση. Όλοι οι συμμετέχοντες έπρεπε να ακολουθούν συγκεκριμένο πρόγραμμα ημερήσιας δραστηριότητας και ύπνου.

Κατά τη διάρκεια των 6,3 ετών που κατά μέσο όρο διήρκεσε η έρευνα, 1.752 ασθενείς πέθαναν από καρδιακά ή αγγειακά προβλήματα ή υπέστησαν έμφραγμα μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια ή υποβλήθηκαν σε στεφανιαία επαναγγείωση.

Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι, οι ασθενείς που έπαιρναν τα φάρμακα λίγο πριν κοιμηθούν το βράδυ είχαν 45% μειωμένο κίνδυνο θανάτου ή να υποστούν έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια ή να χρειαστούν στεφανιαία επαναγγείωση, συγκριτικά με όσους έπαιρναν τα αντιϋπερτασικά το πρωί μόλις ξυπνούσαν.

Όταν εξέτασαν ξεχωριστά τις παθήσεις παρατήρησαν ότι ο κίνδυνος θανάτου από καρδιακά ή αγγειακά προβλήματα ήταν μειωμένος κατά 66%, ο κίνδυνος εμφράγματος του μυοκαρδίου κατά 44%, στεφανιαίας επαναγγείωσης κατά 40%, καρδιακής ανεπάρκειας κατά 42% και εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 49%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες συνεκτίμησαν και παράγοντες που μπορεί να επηρέαζαν το τελικό αποτέλεσμα, όπως η ηλικία, το φύλο, ο διαβήτης τύπου 2, η νεφρική νόσος, το κάπνισμα και τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Όσοι έπαιρναν τα φάρμακα πριν κοιμηθούν είχαν χαμηλότερη κατά μέσο όρο αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της νύχτας και της ημέρας και η πίεσή τους έπεφτε περισσότερο τη νύχτα, συγκριτικά με εκείνους που έπαιρναν τα αντιϋπερτασικά μόλις ξυπνούσαν.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Hermida «οι ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες για την θεραπεία της υπέρτασης δεν αναφέρουν ή δεν συστήνουν μια ορισμένα ώρα λήψης των φαρμάκων. Η λήψη το πρωί είναι η συνηθέστερη σύσταση των γιατρών βάσει ενός λανθασμένου στόχου για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης στην αρχή της ημέρας. Όμως η μελέτη μας δείχνει ότι η μέση συστολική αρτηριακή πίεση όταν το άτομο κοιμάται είναι η σημαντικότερη ανεξάρτητη ένδειξη για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, ανεξαρτήτως των μετρήσεων της αρτηριακής πίεσης στο ιατρείο ή κατ’ οίκον».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal.

Δείτε επίσης