Κορωνοϊός SARS-CoV-2: Όχι στην λήψη ιβουπροφαίνης χωρίς συνταγή γιατρού

Οι παγκόσμιες αρχές των υπηρεσιών υγείας συμβούλευσαν σήμερα τους ανθρώπους που παρουσιάζουν συμπτώματα παραπλήσια με αυτά του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που προκαλεί την ασθένεια Covid-19 να μην σπεύδουν να λαμβάνουν ιβουπροφαίνη χωρίς συνταγή γιατρού.

Η έκκληση τούτη κατέστη αναγκαία, μετά την παρόμοια εκκληση το Σάββατο του Γάλλου υπουργού Υγείας Ολιβιέ Βεράν κατά της λήψης αντιφλεγμονωδών σκευασμάτων, όπως η ιβουπροφαίνη, ή η κορτιζόνη, από ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet υποδεικνύει την πιθανή συμβολή ενός ενζύμου στον μηχανισμό της προσβολής του οργανισμού από τον κορωνοϊό, όμως η παραγωγή του ενζύμου αυτού αυξάνεται από τη λήψη της ιβουπροφαίνης.

Ερωτηθείς σχετικά με την μελέτη, ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Κρίστιαν Λιντμάγερ υπογράμμισε στους δημοσιογράφους στη Γενεύη πως οι ειδικοί του οργανισμού «αξιολογούν τη μελέτη» προτού αποφανθούν για ο,τιδήποτε.

«Εν τω μεταξύ, τους συμβουλεύουμε να λαμβάνουν παρακεταμόλη, παρά να χρησιμοποιούν αυτοχορηγούμενη ιβουπροφαίνη. Είναι πολύ σημαντικό αυτό», τόνισε.

Μολαταύτα και η παρακεταμόλη θα πρέπει να λαμβάνεται με προσοχή και σε συγκεκριμένες δόσεις, διότι μία ενισχυμένη ποσολογία μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για το συκώτι.

Όπως επισημαίνει ο ΠΟΥ το 80%των πασχόντων από τον κορωνοϊό θεραπεύονται χωρίς τη λήψη κάποιας συγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής, υπογραμμίζοντας πως κάθε άνθρωπος «που έχει πυρετό, που βήχει κι έχει αναπνευστικές δυσκολίες» θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευθεί έναν γιατρό.

Να σημειωθεί ότι ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 και έχει μια απίστευτη συμπεριφορά για ορισμένα άτομα καθώς μετά την 5-6η ημέρα μπορεί να κάνει σοβαρή φλεγμονή.

Δείτε επίσης