COVID-19: Λίγες ελπίδες ότι το καλοκαίρι θα σταματήσει την επιδημία

Τόσο μια έκθεση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημώνς των ΗΠΑ όσο και μια κινεζική μελέτη μειώνουν τις ελπίδες ότι θα συμβεί με τη νόσο COVID-19 ό,τι συμβαίνει με τα κρυολογήματα και τη γρίπη όταν έρθει το καλοκαίρι.

«Δεδομένου ότι οι χώρες που βρίσκονται σήμερα σε καλοκαιρινά κλίματα όπως η Αυστραλία και το Ιράν αντιμετωπίζουν ταχεία εξάπλωση του ιού, δεν πρέπει να υποτεθεί μείωση των κρουσμάτων σε άλλες περιοχές όταν αυξηθεί η θερμοκρασία και η υγρασία», ανέφεραν εμπειρογνώμονες της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (NAS: National Academy of Sciences).

Μια μελέτη που διεξήχθη από τις αρχές Ιανουαρίου έως τις αρχές Μαρτίου σε 224 ενδημικές πόλεις στην Κίνα υποστηρίζει αυτή την ιδέα. Διαπίστωσε ότι η μετάδοση του κορωνοϊού δεν φαίνεται να αλλάζει με τις διακυμάνσεις της ημερήσιας θερμοκρασίας ή της υγρασίας.

«Η μελέτη μας δεν υποστηρίζει την υπόθεση ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και η υπεριώδης ακτινοβολία μπορούν να μειώσουν τη μετάδοση της νόσου COVID-19», δήλωσε μια ομάδα με επικεφαλής τον Ye Yao του Πανεπιστημίου Fudan στη Σαγκάη. «Μπορεί να είναι πρόωρο να υπολογίζετε σε θερμότερες καιρικές συνθήκες για να ελέγξετε τη νόσο COVID-19».

Ο Δρ. Robert Glatter, ειδικός ιατρικής έκτακτης ανάγκης που εργάζεται στη Νέα Υόρκη, συμφώνησε. Τα νέα λειτουργούν «σε αντίθεση με ορισμένες δηλώσεις στις αρχές Φεβρουαρίου ότι ο ιός θα εξαφανιστεί με κάποιο θαυματουργό τρόπο τον Απρίλιο, καθώς οι θερμοκρασίες θα αυξάνονται», δήλωσε ο Glatter.

Ωστόσο, υπάρχει κάποιος λόγος ελπίδας. Όπως επισήμανε η κινεζική ομάδα, είναι γνωστό από καιρό ότι οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού τείνουν να συσσωρεύονται στις ψυχρότερες εποχές. Οι ακριβείς λόγοι για αυτό δεν είναι σαφείς, αλλά πολλοί παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο. Με περισσότερες ηλιόλουστες μέρες, το καλοκαίρι ενισχύσει τα φυσικά επίπεδα βιταμίνης D των ανθρώπων, τα οποία με τη σειρά τους θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου πιστεύεται επίσης ότι βοηθούν στη θανάτωση των ιών της γρίπης και του κρυολογήματος. Επίσης, στις περισσότερες χώρες τα παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο το καλοκαίρι, γεγονός που μπορεί να μειώσει τα ποσοστά μετάδοσης.

Όπως αναφέρει το NAS, «οι πειραματικές μελέτες δείχνουν μια σχέση μεταξύ υψηλότερων θερμοκρασιών και υγρασίας και μειωμένης επιβίωση του ιού  SARS-COV-2 στο εργαστήριο». Ωστόσο, το NAS τόνισε επίσης ότι πολλοί άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εξάπλωση του νέου κορωνoϊού.

Οι Κινέζοι ερευνητές διεξήγαγαν μια σύνθετη ανάλυση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού στην Κίνα, όπου ξεκίνησε η παγκόσμια πανδημία. Συνέκριναν τα επιδημιολογικά δεδομένα με τις διακυμάνσεις των ημερήσιων θερμοκρασιών και την ποσότητα του ηλιακού φωτός, καθώς και με τις αλλαγές στην υγρασία. Διαπιστώθηκε, μετά την προσαρμογή για τα επίπεδα υγρασίας και υπεριώδους ακτινοβολίας, ότι η ικανότητα εξάπλωσης της νόσου COVID-19 δεν αλλάξει με την αύξηση της θερμοκρασίας. Η ποσότητα της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας επίσης δεν επηρέασε τα ποσοστά μετάδοσης.

Η ερευνητική ομάδα επεσήμανε ότι τα πρότυπα είναι παρόμοια με αυτά που παρατηρήθηκαν με μια άλλη εστία που συνδέεται με κορωνοϊό, την εξάπλωση του Αναπνευστικού Συνδρόμου στη Μέση Ανατολή (MERS) το 2012 έως το 2013. Σε αυτή την εστία, οι περιπτώσεις MERS εξακολουθούν να εξαπλώνονται ακόμα και όταν οι εξωτερικές θερμοκρασίες στην Αραβική Χερσόνησο είναι στους 45 βαθμούς Κελσίου.

Άλλες νεοεμφανιζόμενες ζωονοσογόνες ασθένειες, όπως αυτές του Ebola και ορισμένων στελεχών της γρίπης, έχουν επίσης εμφανιστεί σε απρόβλεπτα πρότυπα, σημειώνουν οι επιστήμονες.

Οι Κινέζοι ερευνητές είπαν, ωστόσο, ότι η μελέτη τους δεν είναι οριστική και δικαιολογούνται περαιτέρω μελέτες με μεγαλύτερη περίοδο παρακολούθησης και ευρύτερη περιοχή θερμοκρασιών. Το NAS συμφώνησε. «Πρόσθετες μελέτες καθώς ξετυλίγεται η πανδημία θα μπορούσαν να ρίξουν φως στις επιπτώσεις που έχει το κλίμα στη μετάδοση», ανέφερε το ινστιτούτο σε ένα δελτίο τύπου. Αλλά η “διαβούλευση εμπειρογνωμόνων” σχετικά με την πιθανή εποχικότητα της νόσου COVID-19 δεν βρίσκει αποδεικτικά στοιχεία ότι τα κρούσματα θα μειωθούν καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει.

«Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο ιός μπορεί να μεταδίδεται λιγότερο αποτελεσματικά σε περιβάλλοντα με υψηλότερη θερμοκρασία και υγρασία. Ωστόσο, δεδομένης της έλλειψης ανοσίας στον ιό παγκοσμίως, αυτή η μείωση της αποτελεσματικότητας στη μετάδοση μπορεί να μην οδηγήσει σε σημαντική μείωση στην εξάπλωση της νόσου χωρίς ταυτόχρονη υιοθέτηση σημαντικών παρεμβάσεων δημόσιας υγείας», δήλωσε το NAS.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι μέχρις ότου υπάρξει ανοσία της αγέλης, αποτελεσματικές θεραπείες και εμβόλιο, η κοινωνική απομάκρυνση θα συνεχίσει να είναι το πιο σημαντικό μέτρο για τη μείωση της μετάδοσης.

Δείτε επίσης