Η βιταμίνη Κ προστατεύει από την αθηροσκλήρωση

Νέα έρευνα από το Cowan University University, στην Αυστραλία, βρήκε ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη Κ έχουν έως και 34% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου που σχετίζονται με την αθηροσκλήρωση (μια κατάσταση που επηρεάζει την καρδιά ή τα αιμοφόρα αγγεία).

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για από πάνω από 50.000 άτομα που συμμετέχουν στη Danish Diet, Cancer, and Health σε μια 23ετή περίοδο. Διερεύνησαν αν οι άνθρωποι που έτρωγαν περισσότερα τρόφιμα τα οποία περιείχαν βιταμίνη Κ είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου που σχετίζεται με την αθηροσκλήρωση στις αρτηρίες τους.

Υπάρχουν δύο τύποι βιταμίνης K που βρίσκονται στα τρόφιμα: η βιταμίνη Κ1 βρίσκεται κυρίως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και φυτικά έλαια ενώ η βιταμίνη Κ2 βρίσκεται στο κρέας, τα αυγά και τα ζυμωμένα τρόφιμα όπως το τυρί.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με τις υψηλότερες προσλήψεις βιταμίνης Κ1 ήταν κατά 21% λιγότερο πιθανό να νοσηλευτούν με καρδιαγγειακές ασθένειες που σχετίζονται με την αθηροσκλήρωση. Για τη βιταμίνη Κ2, ο κίνδυνος νοσηλείας ήταν 14% χαμηλότερος. Αυτός ο χαμηλότερος κίνδυνος παρατηρήθηκε για όλους τους τύπους καρδιακών παθήσεων που σχετίζονται με την αθηροσκλήρωση, ιδιαίτερα για την περιφερική νόσο, κατά 34%.

Ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Δρ. Nicola Bondonno δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση περισσότερης βιταμίνης Κ μπορεί να είναι σημαντική για την προστασία από την αθηροσκλήρωση και την επακόλουθη καρδιαγγειακή νόσο. “Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές διατροφής για την κατανάλωση της βιταμίνης Κ βασίζονται μόνο στην ποσότητα της βιταμίνης Κ1, αυτή που ένα άτομο πρέπει να καταναλώνει για να εξασφαλίσει ότι το αίμα τους μπορεί να πήξει”, είπε. “Ωστόσο, υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία ότι η πρόσληψη βιταμίνης Κ πάνω από τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές μπορεί να προσφέρει περαιτέρω προστασία από την εμφάνιση ασθενειών, όπως η αθηροσκλήρωση. “Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση της διαδικασίας, πιστεύουμε ότι η βιταμίνη Κ προστατεύει από τη συσσώρευση ασβεστίου στις κύριες αρτηρίες του σώματος που οδηγεί σε αγγειακή ασβέστωση”.

Ο ερευνητής Jamie Bellinge από το University of Western Australia, πρώτος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ο ρόλος της βιταμίνης Κ στην καρδιαγγειακή υγεία και ιδιαίτερα στην αρτηριακή ασβέστωση είναι ένας τομέας έρευνας που υπόσχεται ελπίδες. “Η καρδιαγγειακή νόσος παραμένει μια κύρια αιτία θανάτου στην Αυστραλία και εξακολουθεί να υπάρχει περιορισμένη κατανόηση της σημασίας των διαφόρων βιταμινών που βρίσκονται στα τρόφιμα και την επίδρασή τους στις καρδιακές προσβολές, τα εγκεφαλικά επεισόδια και την περιφερική αρτηριακή νόσο”, δήλωσε ο Bellinge. “Αυτά τα ευρήματα ρίχνουν φως στο δυνητικά σημαντικό αποτέλεσμα της βιταμίνης Κ και ενισχύουν τη σημασία της υγιεινής διατροφής στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης”.

Επόμενα βήματα στην έρευνα

Ο Bondonno δήλωσε ότι ενώ οι βάσεις δεδομένων σχετικά με την περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ1 των τροφίμων είναι πολύ περιεκτικές, υπάρχουν επί του παρόντος πολύ λιγότερα δεδομένα σχετικά με την περιεκτικότητα σε βιταμίνη K2 των τροφίμων. Επιπλέον, υπάρχουν 10 μορφές βιταμίνης K2 που βρίσκονται στη διατροφή μας και κάθε μία από αυτές μπορεί να απορροφηθεί και να ενεργεί διαφορετικά μέσα στο σώμα μας.

“Η επόμενη φάση της έρευνας θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη και τη βελτίωση των βάσεων δεδομένων σχετικά με την περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ2 στις τροφές. Περισσότερη έρευνα για τις διάφορες διαιτητικές πηγές και τα αποτελέσματα των τύπων της βιταμίνης Κ2 αποτελεί προτεραιότητα”, δήλωσε ο Bondonno.

Πηγή: Vitamin K Intake and Atherosclerotic Cardiovascular Disease in the Danish Diet Cancer and Health Study. Journal of the American Heart Association, 2021; DOI: 10.1161/JAHA.120.020551

Δείτε επίσης