Δίαιτα 1500 θερμίδων με 30% πρωτεΐνες μειώνει το λίπος στο συκώτι

Μία δίαιτα υψηλής περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και μειωμένη σε θερμίδες οδήγησε σε μείωση του συσσωρευμένου λίπους στο ήπαρ (συκώτι) κατά 40%, βρήκε μια γερμανική μελέτη του 2020 που εξέτασε την επίδραση της διατροφής στη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, την πιο συχνή αιτία χρόνιας ηπατοπάθειας παγκοσμίως.

Ερευνητική ομάδα του Γερμανικού Ινστιτούτου Διατροφής Potsdam-Rehbruecke (DifE), υπό την Δρ. Olga Ramich και τον καθηγητή Andreas Pfeiffer, είχε εντοπίσει σε προγενέστερη μελέτη ότι μια διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνες είναι πιο αποτελεσματική για την αντιμετώπιση του λιπαρού συκωτιού. Στην παρούσα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Liver αναφέρεται ο μηχανισμός με τον οποίο λειτουργεί η συγκεκριμένη διατροφή.

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος χαρακτηρίζεται από συσσώρευση λίπους στο συκώτι, κάτι και συχνά (αλλά όχι απαραίτητα) σχετίζεται με την παχυσαρκία, το διαβήτη τύπου 2 και το μεταβολικό σύνδρομο. Εάν δεν αντιμετωπιστεί το λιπαρό συκώτι, η κατάσταση εγκυμονεί κίνδυνο εκδήλωσης κίρρωσης του ήπατος και μπορεί να απειλήσει τη ζωή του πάσχοντος.

Τα αίτια της νόσου κυμαίνονται από έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής -κατανάλωση πολλών θερμίδων και ιδιαίτερα φρουκτόζης, καθώς και έλλειψη σωματικής άσκησης.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν πώς η περιεκτικότητα τροφίμων σε πρωτεΐνες επηρεάζει την ποσότητα του ηπατικού λίπους σε παχύσαρκα άτομα που πάσχουν από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.

Αποτελέσματα έκπληξη

Δεκαεννέα παχύσαρκοι συμμετέχοντες με βάρος 133-140 κιλά χωρίστηκαν και ακολούθησαν μια δίαιτα 1500-1600 θερμίδων για τρεις εβδομάδες. Ωστόσο, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και ακολούθησαν είτε με υψηλή (30%) είτε μια χαμηλή (10%) σε πρωτεΐνες δίαιτα -τα ποσοστά εκφράζονται επί των συνολικών θερμίδων. Οι συμμετέχοντες και στις δύο ομάδες έχασαν συνολικά περίπου 5 κιλά. 

Στη συνέχεια, υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας κατά την οποία ελήφθησαν δείγματα ήπατος.

Η ανάλυση των δειγμάτων έδειξε ότι η χαμηλή σε θερμίδες και υψηλή σε πρωτεΐνες διατροφή μείωσε το λίπος του ήπατος πιο αποτελεσματικά από τη δίαιτα χαμηλή τόσο σε θερμίδες, όσο και σε πρωτεΐνες. Στην πρώτη περίπτωση η ποσότητα του λίπους είχε μειωθεί κατά 42,6%, ενώ στη δεύτερη παρέμεινε αμετάβλητη, παρότι και οι δυο ομάδες έχασαν περίπου τα ίδια κιλά.

«Εάν τα αποτελέσματα συνεχίσουν να επιβεβαιώνονται σε μεγαλύτερες μελέτες, η σύσταση για αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης σε συνδυασμό με μία υγιεινή διατροφή χαμηλών λιπαρών θα μπορούσε να βρει το δρόμο της στην ιατρική ως σκέλος μίας αποτελεσματικής θεραπείας για το λιπώδες ήπαρ» δηλώνει ο Andreas Pfeiffer.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η θετική επίδραση αυτής της δίαιτας έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι η πρόσληψη, αποθήκευση και σύνθεση του λίπους καταστέλλεται. Αυτό υποδηλώνουν οι εκτεταμένες γενετικές αναλύσεις των δειγμάτων του ήπατος που διεξήγαγε ακολούθως ο καθηγητής Stephan Herzig και η ομάδα του στο ερευνητικό κέντρο Helmholtz Zentrum München.

Βάσει των αναλύσεων, πολλά γονίδια που είναι υπεύθυνα για την απορρόφηση, την αποθήκευση και τη σύνθεση του λίπους στο ήπαρ ήταν λιγότερο ενεργά μετά τη δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες συγκριτικά με τη δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

Η έρευνα εστίασε επίσης στα μιτοχόνδρια με αναπάντεχα αποτελέσματα, σύμφωνα με την Ramich, η οποία διεξήγαγε τη σχετική έρευνα από κοινού με συναδέλφους της στο Τμήμα Φυσιολογίας και Ενεργειακού Μεταβολισμού του Γερμανικού Ινστιτούτου Διατροφής Potsdam-Rehbruecke.

«Η μιτοχονδριακή δραστηριότητα ήταν παρόμοια στις δύο ομάδες. Αυτό μας εξέπληξε. Αρχικά υποθέσαμε ότι η δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες θα αύξανε τη δραστηριότητα των μιτοχονδρίων και έτσι θα συνέβαλε στη μείωση του ηπατικού λίπους» δήλωσε η επικεφαλής του Τμήματος Φυσιολογίας και Ενεργειακού Μεταβολισμού, Susanne Klaus.

Τους ερευνητές εξέπληξε, επίσης, το γεγονός ότι τα επίπεδα στον ορό του αυξητικού παράγοντα ινοβλαστών 21 ήταν χαμηλότερα με τη δίαιτα που περιείχε υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και μείωσε το λίπος του ήπατος.

Πηγή: High‐protein diet more effectively reduces hepatic fat than low‐protein diet despite lower autophagy and FGF21 levels

Δείτε επίσης