Μελέτη συνδέει το άτμισμα με κατάγματα

Η δημοτικότητα του ηλεκτρονικού τσιγάρου συνεχίζει να αυξάνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ενώ το συμβατικό κάπνισμα είναι ένας καθιερωμένος παράγοντας κινδύνου για οστεοπόρωση και οστεοπορωτικό κάταγμα, οι επιπτώσεις της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία των οστών είναι άγνωστες. Στόχος μιας νέας μελέτης ήταν να εξετάσει τη σχέση μεταξύ χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου και καταγμάτων.

Η νέα μελέτη συνέδεσε το άτμισμα με αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων. Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο American Journal of Medicine Open, με την πάροδο του χρόνου το άτμισμα αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων στα ισχία, τη σπονδυλική στήλη και τη μέση, ακόμα και κατά 46%. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα κατάγματα συμβαίνουν από πτώσεις όταν το άτομο στέκεται όρθιο ή και από πιο χαμηλό ύψος, π.χ. όταν κάθεται.

Τα ευρήματα αυτά δεν αποδεικνύουν ότι το άτμισμα είναι η αιτία του αυξημένου κινδύνου καταγμάτων των οστών, δείχνει απλώς μια στατιστική συσχέτιση. Δεν αποκλείεται άλλα χαρακτηριστικά των ατόμων που ατμίζουν να είναι η πραγματική αιτία των καταγμάτων. Πάντως, τα αποτελέσματα έδειξαν υψηλότερο επιπολασμό καταγμάτων μεταξύ των χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων από τους μη χρήστες, διαπιστώνοντας ότι οι διπλοί χρήστες τόσο των τσιγάρων όσο και των ηλεκτρονικών τσιγάρων είχαν υψηλότερο επιπολασμό καταγμάτων από αυτούς που καπνίζουν μόνο τσιγάρα. Η καταγραφή των καταγμάτων ήταν αυτοαναφερόμενη.

«Η έρευνά μας δίνει μια μελανή πτυχή στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, η οποία προστίθεται στον αυξανόμενο όγκο των ενδείξεων στη βιβλιογραφία ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να μην είναι όσο ‘αθώα’ όσο πιστεύουν κάποιοι», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας, Δρ. Dayawa Agoons, από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Pittsburgh.

Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία για πάνω από 5.569 άτομα από όλες τις ηλικιακές ομάδες, οι οποίοι συμμετείχαν στην αμερικανική National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) το 2017-2018.

Δεν είναι σαφής ο λόγος που τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο καταγμάτων. Οι άνθρωποι που καπνίζουν παραδοσιακό τσιγάρο επίσης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, ο οποίος έχει αποδοθεί στη νικοτίνη, σύμφωνα με τον Agoons.

«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν μια ικανοποιητική ποσότητα νικοτίνης. Έτσι, προς το παρόν, μία από τις θεωρίες μας είναι ότι ο ίδιος μηχανισμός που υπάρχει στο κάπνισμα του κλασικού τσιγάρου υπάρχει και στο ηλεκτρονικό τσιγάρο».

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν ένα κοκτέιλ από προπυλενογλυκόλη, φυτική γλυκερίνη και ποικίλα επίπεδα νικοτίνης και πρόσθετων, δημιουργώντας αρωματικούς ατμούς. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, η χρήση τους έχει αυξηθεί δραματικά, ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στο παραδοσιακό κάπνισμα και ως αποτελεσματικός τρόπος για να περιοριστεί η εξάρτηση από το τσιγάρο. Ωστόσο, λόγω της τεχνολογίας που βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ατμίσματος παραμένουν άγνωστες

Οι μηχανισμοί με τους οποίους τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των οστών είναι άγνωστοι. Τα αερολύματα του ηλεκτρονικού τσιγάρου έχουν συσχετιστεί με καταστολή της κυτταρικής αντιοξειδωτικής δραστηριότητας, οξειδωτικό στρες και βλάβη του DNA. Η παθογένεια της επιβλαβούς επίδρασης του καπνίσματος στο μυοσκελετικό σύστημα είναι πολύπλοκη. Ωστόσο, έχουν προταθεί δύο κύριοι μηχανισμοί με τους οποίους το κάπνισμα οδηγεί σε καταστροφή των οστών. Πρώτον, η νικοτίνη στο καύσιμο τσιγάρο έχει άμεσες κυτταροτοξικές επιδράσεις στη δραστηριότητα των οστεοβλαστών που σχηματίζουν τα οστά. Δεύτερον, το κάπνισμα οδηγεί σε απορρύθμιση της παραθυρεοειδούς ορμόνης, της κορτιζόλης, της βιταμίνης D, των ορμονών το φύλου και του μεταβολισμού. Αυτό μειώνει την οστική πυκνότητα και προδιαθέτει τους καπνιστές για κατάγματα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει το ηλεκτρονικό τσιγάρο με άλλα προβλήματα υγείας, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η καρδιακή νόσος και η κατάθλιψη.

Πηγή: Association between electronic cigarette use and fragility fractures among US adults.

Δείτε επίσης