Το αβοκάντο ρίχνει την κακή χοληστερίνη (LDL)

Ένα αβοκάντο την ημέρα θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL), λένε οι ερευνητές.

Πριν από μερικά χρόνια το αβοκάντο θεωρούνταν το πιο “κακό” φρούτο διότι περιέχει πολλά λιπαρά, κάτι πολύ σπάνιο για τα φρούτο.

Ένα αβοκάντο μέτριου μεγέθους παρέχει 228 θερμίδες αλλά αυτό το λιπαρό φρούτο μπορεί πραγματικά να συμβάλει ακόμα και στην απώλεια βάρους. Μια πρόσφατη μελέτη έχει βρει ότι μισό αβοκάντο μαζί με το μεσημεριανό φαγητό μπορεί να αυξήσει το αίσθημα κορεσμού της πείνας.

Τώρα, μια νέα μελέτη δείχνει ότι η «δίαιτα του αβοκάντο» έχει και μια άλλη καλή πλευρά: ρίχνει τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια όταν αντικαθιστά τα ανθυγιεινά λίπη της διατροφής.

Η επικεφαλής της μελέτης, η διακεκριμένη καθηγήτρια διατροφής στο Pennsylvania State University δρ Penny Kris-Etherton, η οποία είναι πρόεδρος της Διατροφικής Επιτροπής της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, ανέφερε: «Στις Ηνωμένες Πολιτείες το αβοκάντο δεν ανήκει ακόμα στα συνήθη φρούτα που καταναλώνονται και μπορεί να είναι ακριβό, ειδικά σε συγκεκριμένες εποχές του έτους. Επίσης, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πώς να το ενσωματώσουν στη διατροφή τους.  Το αβοκάντο, ωστόσο, μπορεί να τρώγεται με σαλάτες, λαχανικά, σάντουιτς, άπαχες πρωτεΐνες (όπως κοτόπουλο ή ψάρι) ή ακόμη και μόνο του”.

Μείωση χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων

Στη μελέτη συμμετείχαν 45 υγιή, αλλά υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα ηλικίας 21-70 ετών τα οποία ακολούθησαν τρεις διαφορετικές δίαιτες που μειώνουν τη χοληστερίνη.

Για τη μελέτη οι ερευνητές χρησιμοποίησαν Hass αβοκάντο, αυτά τα οποία έχουν με ανώμαλο πράσινο δέρμα.

Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν τη συνήθη αμερικανική διατροφή (η οποία αποτελείται κατά 34% από λίπος, κατά 51% από υδατάνθρακες και κατά 16% από πρωτεΐνες) για δύο εβδομάδες πριν αρχίσουν να τεστάρονται οι τρεις δίαιτες που ρίχνουν τη χοληστερίνη.

Στη συνέχεια ακολούθησαν τις παρακάτω δίαιτες:

  • Δίαιτα με χαμηλά λιπαρά χωρίς αβοκάντο (το 24% των θερμίδων προέρχονταν από τα λίπη και το 11% από τα μονοακόρεστα λίπη).
  • Δίαιτα πλούσια σε λιπαρά χωρίς αβοκάντο (το 34% των θερμίδων προέρχονταν από τα λίπη και το 17% από τα μονοακόρεστα λίπη).
  • Δίαιτα πλούσια σε λιπαρά με ένα αβοκάντο την ημέρα (το 34% των θερμίδων προέρχονταν από τα λίπη και το 17% από τα μονοακόρεστα λίπη).

Κάθε άτομο κατανάλωσε αυτές τις δίαιτες για πέντε εβδομάδες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με τη μέση αμερικανική διατροφή, η χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL) – η λεγόμενη κακή χοληστερίνη – ήταν 13,5 mg/dL χαμηλότερη ύστερα από την κατανάλωση της δίαιτας με το αβοκάντο. Για κάποιον που έχει υψηλή χοληστερίνη, πρόκειται για μια πτώση της τάξεως του 10%.

Η LDL ήταν επίσης χαμηλότερη με τη λιπαρή δίαιτα που περιείχε 17% μονοακόρστα λιπαρά αλλά χωρίς αβοκάντο κατά 8,3 mg/dL. Ενώ με τη δίαιτα των χαμηλών λιπαρών, η χοληστερίνη ήταν χαμηλότερη κατά 7,4 mg/dL.

Τι σημαίνουν αυτά τα αποτελέσματα; Επιβεβαιώνεται ακόμα μια φορά ότι αυτό που έχει κρίσιμη σημασία δεν είναι η μείωση γενικά των λιπαρών τροφών αλλά η αντικατάσταση των ανθυγιεινών λιπών από τα υγιεινά λίπη. Με άλλα λόγια, μια λιπαρή διατροφή μπορεί να είναι πολύ πιο υγιεινή από μια διατροφή χωρίς πολλά λίπη, κάτι που εξαρτάται από το είδος των λιπών. Είναι γνωστό από προηγούμενες μελέτες ότι τα μονοακόρεστα λίπη ρίχνουν τη χοληστερίνη. Το αβοκάντο είναι μια τροφή πλούσια σε μονοακόρεστο λίπος, το οποίο σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας.

Επιπλέον, το αβοκάντο πρέπει να ρίχνει τη χοληστερίνη και για κάποιο άλλο λόγο πέραν του μονοακόρεστου λίπους που περιέχει, ο οποίος ακόμα παραμένει άγνωστος.

Εκτός από μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, το αβοκάντο έχει και άλλες ευεργετικές ουσίες που προφανώς συμβάλουν, όπως φυτικές ίνες και φυτοστερόλες.

Η μελέτη επίσης έδειξε ότι το αβοκάντο, εκτός από τη χοληστερίνη, μείωσε και τα τριγλυκερίδια.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Δείτε επίσης