Μελέτη Framingham: Ο καφές κάνει καλό στην καρδιά – ερωτηματικό για το κόκκινο κρέας

Τα νέα για τον καφέ είναι όλο και καλύτερα. Σε νέα ανάλυση μιας από τις μεγαλύτερες και μακροχρόνιες αμερικανικές μελέτες, της Framingham Heart Study, η κατανάλωση καφέ συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, εγκεφαλικού επεισοδίου και στεφανιαίας νόσου. Κάθε επιπλέον φλιτζάνι καφέ που καταναλώνεται την ημέρα μειώνει αυτές τις παθήσεις 8%, 7% και 5%, αντίστοιχα, μέχρι τουλάχιστον έξι φλιτζάνια την ημέρα.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στις επιστημονικές συνεδρίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρεία, στην Καλιφόρνια. Τα στοιχεία προέρχονται από την Framingham Heart Study που αναλύθηκαν από ειδικό λογισμικό (Machine learning) ώστε να αναδειχθούν άγνωστοι μέχρι σήμερα παράγοντες κινδύνου για την υγεία της καρδιάς.

Το λογισμικό εντόπισε πολλούς γνωστούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσου, όπως η αρτηριακή πίεση, η συχνότητα των καρδιακών παλμών, η χοληστερόλη και το σωματικό βάρος. Εντόπισε ωστόσο και ένα σχετικά νέο παράγοντα που σχετίζεται με την υγεία της καρδιάς και παραδοσιακά δεν είχε εκτιμηθεί, τον καφέ.

Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη κατανάλωναν καφέ (το 97%) από 1 μέχρι 6 φλιτζάνια την ημέρα, οπότε οι ερευνητές δεν μπορούν να γνωρίζουν με βεβαιότητα εάν τα οφέλη υπάρχουν σε υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης.

“Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα μπορούσαμε να προβλέψουμε τις καρδιαγγειακές παθήσεις και το εγκεφαλικά επεισόδια με ακρίβεια 100% πολύ πριν από την εμφάνιση του γεγονότος”, δήλωσε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Laura Stevens, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. “Η πρόκληση εδώ είναι ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί δυνητικοί παράγοντες και η μελέτη του καθένα από αυτούς με παραδοσιακές μεθόδους θα ήταν εξαιρετικά χρονοβόρα και πιθανόν ανέφικτη”, πρόσθεσε.

Η μελέτη Framingham Heart Study καταγράφει από το 1948 την καρδιακή υγεία ολόκληρων γενεών που κατοικούν στην πόλη Φράμινγκχαμ της Μασαχουσέτης. Οι ερευνητές αξιολόγησαν επίσης τα στοιχεία για τον καφέ αναλύοντας δεδομένα από δύο άλλες μακροπρόθεσμες καρδιολογικές μελέτες, την Cardiovascular Heart Study και την Atherosclerosis Risk in Communities Study. Διαπίστωσαν ότι και αυτές υποστήριζαν τη σχέση καφέ και μειωμένου κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού επεισοδίου, συγκριτικά με τα άτομα που δεν έπιναν καφέ.

Οι μελέτη δεν μπορεί να αναδείξει μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος μεταξύ του καφέ και του χαμηλότερου καρδιακού κινδύνου. Ο μηχανισμός με τον οποίο ο καφές προστατεύει από τον κίνδυνο θανάτου – αν πράγματι το εύρημα αντανακλά μια αιτιώδη συνάφεια – δεν είναι σαφής, επειδή ο καφές περιέχει περισσότερες από 1.000 χημικές ενώσεις που πιθανόν να επηρεάζουν την υγεία.

Και ενώ ο καφές έχει δυνητικά ωφέλιμα φυτοχημικά, έχει και μερικές ουσίες που φοβίζουν. Περιέχει, για παράδειγμα, ακρυλαμίδιο, το οποίο θεωρείται καρκινογόνο. Το χημικό αυτό προκαλείται από εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που στην περίπτωση του καφέ συμβαίνουν κατά τη διαδικασία του ψησίματος.

Το κόκκινο κρέας

Κάτι ενδιαφέρον που βρέθηκε με το ίδιο λογισμικό είναι ότι υπήρχε μειωμένος κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού επεισοδίου με το κόκκινο κρέας στη Framingham Heart Study.

Αυτό προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι η έρευνα που διεξήχθη στο παρελθόν υποδεικνύει ότι η διατροφή με βάση το κρέας θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο της ασθένειας.

Η επιβεβαίωση αυτού του ευρήματος στις άλλες μελέτες δεν ήταν σαφής καθώς χρησιμοποιήθηκαν για την ανάλυση διαφορετικοί ορισμοί του κόκκινου κρέατος. Συνεπώς χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για το πως το κόκκινο κρέας επιδρά στην καρδιά, είπαν οι ερευνητές.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά τον περιορισμό του κόκκινου κρέατος, το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, ως μέρος ενός υγιεινού τρόπου διατροφής.

Δείτε επίσης