Όσο πιο πρόωρα γεννιέται ένα μωρό, τόσο πιο πιθανό είναι αργότερα να διαγνωστεί με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και να χρειαστεί να ακολουθήσει τη σχετική φαρμακευτική αγωγή και λοιπή θεραπεία, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα. Οι σουηδοί επιστήμονες συστήνουν σε όσες γυναίκες σχεδιάζουν να γεννήσουν πρόωρα με καισαρική, να αναθεωρήσουν τον προγραμματισμό τους, προκειμένου να γεννήσουν όσο γίνεται πιο κοντά στην κανονική ημερομηνία, δηλαδή στην 40ή εβδομάδα της κύησης.
Οι ερευνητές του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα και του πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τον καθηγητή Άντερς Χερν, που δημοσίευσαν τη σχετική έρευνα στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής “Pediatrics”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, διαπίστωσαν ότι τα μωρά που γεννιούνται μέχρι τρεις εβδομάδες πρόωρα σε σχέση με την κανονική ημερομηνία γέννησής τους, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για τη συγκεκριμένη διαταραχή.
Τα παιδιά με ΔΕΠΥ δυσκολεύονται να εστιάσουν την προσοχή τους σε μια εργασία ή να ελέγξουν την παρορμητική συμπεριφορά τους, με συνέπεια να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο σχολείο και στα μαθήματά τους. Περίπου το 3% έως 5% των παιδιών σχολικής ηλικίας διαγιγνώσκονται με τη διαταραχή.
Οι σουηδοί ερευνητές ανέλυσαν τις περιπτώσεις περίπου ενός εκατομμυρίου παιδιών ηλικίας έξι έως 19 ετών (εκ των οποίων 7.500 έκαναν φαρμακευτική αγωγή για ΔΕΠΥ). Όσα παιδιά είχαν γεννηθεί υπερβολικά πρόωρα (μεταξύ της 23ης και 28ης εβδομάδας της κύησης), είχαν δυόμιση φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ΔΕΠΥ σε σχέση με τα παιδιά που γεννήθηκαν φυσιολογικά, μετά την 39η εβδομάδα της κύησης. Δεκαπέντε στα 1.000 παιδιά που γεννήθηκαν πολύ πρόωρα, διαγνώστηκαν με ΔΕΠΥ, έναντι έξι παιδιών στα 1.000 από όσα γεννήθηκαν κανονικά, μεταξύ της 39ης και της 41ης εβδομάδας.
Ακόμα και τα παιδιά που είναι λιγότερο πρόωρα, καθώς γεννιούνται στην 37η ή 38η εβδομάδα, έχουν σχετικά αυξημένο κίνδυνο (περίπου 20% παραπάνω) να εμφανίσουν ΔΕΠΥ. Άλλοι παράγοντες, όπως το μειωμένο βάρος του μωρού κατά τη γέννα, οι συνήθειες της εγκύου μητέρας (κυρίως αν καπνίζει), αλλά και γενετικές αιτίες, παίζουν επίσης ρόλο στον αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ΔΕΠΥ.
Η φυσιολογία που στην πραγματικότητα προκαλεί τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας δεν έχει ακόμα κατανοηθεί πλήρως από τους επιστήμονες. Ορισμένοι εκτιμούν ότι, όταν ένα παιδί γεννιέται πρόωρα, διαταράσσεται η ομαλή σταδιακή ανάπτυξη του εγκεφάλου του. Επειδή οι γιατροί εσχάτως έχουν καταφέρει να κρατούν στη ζωή όλο και πιο πρόωρα μωρά, το πρόβλημα της ΔΕΠΥ αναμένεται να γίνει συχνότερο διαχρονικά.