Η λεύκη επηρεάζει την ποιότητα ζωής

leukh epiptoseisΆμεσες επιπτώσεις έχει η λεύκη (vitiligo) στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Αυτό προκύπτει από μια αμερικανική μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «JAMA Dermatology». Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 1.540 ασθενείς με μέσο όρο ηλικίας τα 43 χρόνια, έριξε φως ακόμα και στις επιπτώσεις που έχει η ασθένεια στη σεξουαλική τους ζωή.

Η λεύκη είναι μια πάθηση κατά την οποία ορισμένες περιοχές του δέρματος χάνουν την φυσιολογική τους χρωστική ουσία και γίνονται λευκές. Επηρεάζει περίπου το 0,5-1% του πληθυσμού. Πρόκειται για μία αισθητικά και ψυχολογικά αποκαρδιωτική ασθένεια που προκαλεί θλίψη, ντροπή και δυσκολίες στις ανθρώπινες σχέσεις.

Οι επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή

Oι συμμετέχοντες στην μελέτη κλήθηκαν να απαντήσουν σε ειδικά σχεδιασμένα ερωτηματολόγια, ενώ την ίδια στιγμή οι ερευνητές αξιολόγησαν την πληγείσα επιφάνεια του σώματός τους, τη διάρκεια της νόσου, τα συμπτώματα, αλλά και την ποιότητα της ζωής τους με βάση τον Δερματολογικό Δείκτη Ποιότητας Ζωής (Dermatology Quality Life Index).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η λεύκη φάνηκε να επηρεάζει αρνητικά όλους τους τομείς του Δερματολογικού Δείκτη Ποιότητας Ζωής, με τους ασθενείς να διαμαρτύρονται ακόμα και για σεξουαλική δυσλειτουργία.

Οι ερευνητές, οι οποίοι συνεργάστηκαν με το Νοσηλευτικό Κέντρο Σεντ Λουκς-Ρούζβελτ στη Νέα Υόρκη, διαπίστωσαν ότι όσο πιο μεγάλη ήταν η περιοχή του σώματος που είχε πληγεί από τη λεύκη, τόσο μεγαλύτερες ήταν οι επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των ασθενών.

Χαμηλότερη βαθμολογία στον Δείκτη Ποιότητας Ζωής σημείωσαν όσοι είχαν βλάβες λεύκης που καταλάμβαναν πάνω από το 25% της συνολικής επιφάνειας του δέρματός τους, αλλά και όσοι παρουσίαζαν βλάβες διάσπαρτες σε αρκετά μέρη του σώματος. Αντίθετα, δεν φάνηκαν να παίζουν σημαντικό ρόλο η πλευρικότητα ή η διάρκεια της νόσου.

Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών, που είχε βλάβες σε επιφάνεια μεγαλύτερη του 25%, παραπονέθηκε για κνησμό και αίσθηση καψίματος στο δέρμα.

Επηρεάζει και τη σεξουαλική ζωή

Πολλοί ισχυρίστηκαν ακόμα ότι η λεύκη είχε επηρεάσει την διάθεσή τους να πηγαίνουν για ψώνια, να φροντίζουν το σπίτι ή τον κήπο τους, να κάνουν ενδυματικές επιλογές, ενώ είχε αντίκτυπο και στις κοινωνικές και αθλητικές τους δραστηριότητες. Με δεδομένο ότι σχεδόν το 70% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες, το 18% που είχαν παρουσιάσει βλάβες στο στήθος και την περιοχή των γεννητικών οργάνων, ανέφεραν σεξουαλική δυσλειτουργία.

«Η παρούσα έρευνα έδειξε ότι η λεύκη έχει αρνητικές επιπτώσεις σε πολλούς παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Αυτός ο συσχετισμός υποδεικνύει ότι ο έλεγχος των επιπτώσεων στην ποιότητα ζωής των ασθενών με λεύκη θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στην στάνταρ διαδικασία αξιολόγησης και να συνυπολογίζεται στην απόφαση της θεραπευτικής προσέγγισης», κατέληξαν οι ερευνητές.

Δείτε επίσης