Επιβλαβής ο πολύς ύπνος για τις νοητικές λειτουργίες, όσο η έλλειψη ύπνου

ypnos 4 polysΟ πολύς ύπνος είναι εξίσου επιβλαβής για τις νοητικές λειτουργίες με την έλλειψη ύπνου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS One και στηρίχθηκε σε ανάλυση στοιχείων από 3.968 άνδρες και 4.821 γυναίκες, που συμπλήρωναν ειδικά ημερολόγια ύπνου επί ένα μήνα. Να σημειωθεί ότι οι έρευνες δείχνουν πως η ποσότητα του ύπνου πρέπει να είναι 6-8 ώρες, αλλά φυσικά παίζει ρόλο και η ποιότητα του ύπνου.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ουώργουϊκ διαπίστωσαν ότι στις ηλικίες 50 έως 64 ετών όσοι κοιμόντουσαν επί περισσότερο από 8 ώρες κάθε βράδυ είχαν εξίσου κακές επιδόσεις σε τεστ μνήμης και λήψης αποφάσεων με εκείνους που κοιμόντουσαν λιγότερες από 6 ώρες. Ακόμη χειρότερα, στις ηλικίες 65 έως 89 ετών, μόνο ο πολύς ύπνος συσχετίσθηκε με εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών.

Ώρες ύπνου και υγεία

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η σωστή ποσότητα ύπνου στη μέση και στην τρίτη ηλικία μπορεί να προλαμβάνει την σχετιζόμενη με την ηλικία εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην άνοια, εκτίμησε ο επικεφαλής ερευνητής Φραντσέσκο Καπούτσιο, καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής & Επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο. «Ο ύπνος έχει καθοριστική σημασία για την υγεία και την νοητική ευεξία», ανέφερε ο Καπούτσι. «Όταν ο ύπνος είναι επαρκής και όχι υπερβολικός στην μέση και τρίτη ηλικία, μπορεί να καθυστερεί την προοδευτική εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών που παρατηρείται με την ηλικία ή να επιβραδύνει την ταχεία εκφύλισή τους που οδηγεί στην άνοια».

Στη μελέτη, εκτός από την ποσότητα του ύπνου αξιολογήθηκε και η ποιότητά του, με την τελευταία να αποδεικνύεται σημαντική μόνο στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Αν και είναι ξεκάθαρο ότι η έλλειψη ύπνου επιβαρύνει τις νοητικές λειτουργίες επειδή δεν ξεκουράζεται επαρκώς ο εγκέφαλος, οι ερευνητές δεν ξέρουν πως ακριβώς ο πολύς ύπνος επηρεάζει αρνητικά τον εγκέφαλο. Δεν αποκλείεται πάντως, ο πολύς ύπνος να αποτελεί ένδειξη ανεργίας, μοναχικής ζωής ήι κατάθλιψης, αφού είναι δύσκολο για τον μέσο 50άρη ή 60άρη εργαζόμενοι οικογενειάρχη να έχει τόσο ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή του ώστε να μπορεί να κοιμάται 9-10 ώρες την ημέρα.

Δείτε επίσης