Θεαματική μείωση της χοληστερίνης με την αλιροκουμάμπη

xolhsterinh 4 farmakoΈνα πειραματικό φάρμακο, η αλιροκουμάμπη (alirocumab), μπορεί να μειώσει θεαματικά τη χοληστερίνη από μόνη της και ακόμη περισσότερο αν συνδυαστεί με τις στατίνες.

Το φάρμακο αυτό μπορεί, σύμφωνα με τον Κάουζικ Ρέι, καθηγητή Πρόληψης Καρδιαγγειακών Ασθενειών στο Πανεπιστήμιο St George’s του Λονδίνου ο οποίος είναι επικεφαλής των δοκιμών στη Βρετανία, να είναι η πιο σημαντική εξέλιξη εναντίον της χοληστερίνης από την εποχή που εμφανίστηκαν οι στατίνες.

Όπως δήλωσε ο Ρέι, σε μελέτη 2.338 ατόμων που είχαν πάθει καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό ή κινδύνευαν από αυτά, το 40% όσων πήραν την αλιροκουμάμπη μαζί με μία στατίνη έριξαν την LDL (κακή χοληστερίνη) ακόμα και κάτω από 28 mg/dl, ένα επίπεδο που ανευρίσκεται μόνο σε νεογέννητα μωρά.

Συνδυασμός στατινών και αλιροκουμάμπης

Το ιδανικό ανώτατο όριο για τα άτομα υψηλού κινδύνου (όπως είναι οι διαβητικοί και οι καρδιοπαθείς) είναι τα 70 mg/dl για την LDL. Το ιδανικό ανώτατο όριο για τους υγιείς είναι τα 100 mg/dl. Επειδή όμως λίγοι άνθρωποι έχουν τόσο χαμηλά επίπεδα για την LDL, θεωρούνται ικανοποιητικά τα επίπεδα 70-100 mg/dl για τους ασθενείς και 100-129 mg/dl για τους υγιείς.

Τα επίπεδα που επιτεύχθηκαν στη νέα μελέτη μείωσαν δραστικά τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού, δήλωσε ο Ρέι, τονίζοντας ότι ακόμα και σε ασθενείς που αδυνατούσαν να πάρουν στατίνες, η αλιροκουμάμπη μείωσε 50% την LDL. Μάλιστα, η μείωση έφτανε το 75% όταν το φάρμακο συνδυάστηκε με στατίνες.

«Είναι η μεγαλύτερη μείωση που έχουμε δει από το 1987, όταν εγκρίθηκε η πρώτη στατίνη», είπε ο Ρέι.  Οι μελέτες με την αλιροκουμάμπη συνεχίζονται.

Δείτε επίσης