Οδηγίες για τη χορήγηση οξυγόνου

maska-oxygono55uΑν έχετε μια χρόνια πνευμονική νόσο και οι εξετάσεις αποκαλύψουν σημαντική έλλειψη οξυγόνου στο αίμα σας, ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει συμπληρωματικά οξυγόνο.

Παρόλο που το οξυγόνο μπορεί να μειώσει τη δυσκολία στην αναπνοή και να βελτιώσει την αίσθηση της ευεξίας σας, χορηγείται κυρίως για την υποστήριξη της καρδιάς, επειδή η ανεπαρκής τροφοδοσία οξυγόνου στο αίμα μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την καρδιακή λειτουργία.

Μπορεί να χρειάζεστε επιπλέον οξυγόνο μόνο σε συγκεκριμένες στιγμές, όπως όταν γυμνάζεστε ή κοιμάστε, ή μπορεί και να σας είναι απαραίτητο σε συνεχή βάση. Τρεις πηγές συμπληρωματικού οξυγόνου είναι διαθέσιμες. Ο γιατρός θα σας βοηθήσει να καθορίσετε ποιος τύπος σάς ταιριάζει καλύτερα.

  • Συμπιεσμένο οξυγόνο κλείνεται σε φιάλη με μετρητή ροής και ρυθμιστή, έτσι ώστε να μπορείτε να προσαρμόζετε την απαραίτητη ροή. Το οξυγόνο αποθηκεύεται υπό πίεση’ γι’ αυτό πρέπει να χειρίζεστε τη φιάλη προσεχτικά. Αυτή είναι μάλλον η καλύτερη επιλογή, αν δε χρειάζεστε οξυγόνο σε συνεχή βάση.
  • Ένας συμπυκνωτής οξυγόνου, ο οποίος δουλεύει με ηλεκτρισμό, μαζεύει το οξυγόνο από τον αέρα και το συγκεντρώνει για τη χρήση σας. Αυτή θεωρείται η καλύτερη λύση, αν χρειάζεστε συνεχή χορήγηση οξυγόνου. Φορητές μονάδες είναι διαθέσιμες για χρήση σε διάφορα οχήματα και σε τροχόσπιτα. Μία γεννήτρια είναι απαραίτητη σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης.
  • Το υγρό οξυγόνο είναι διαθέσιμο σε φιάλη. Οι περισσότερες φιάλες διατίθενται μαζί με μία ελαφριά φορητή μονάδα που μπορείτε να γεμίσετε εύκολα και να την πάρετε μαζί σας. Η φορητή αυτή δυνατότητα θα ταιριάξει καλύτερα σε σας που θέλετε να μείνετε δραστήριος, αλλά χρειάζεστε χορήγηση οξυγόνου κατά τη διάρκεια άσκησης.

Λήψη των κατάλληλων προφυλάξεων

oxygono55Η φωτιά καίει ταχύτερα σ’ ένα περιβάλλον πλούσιο σε οξυγόνο’ γι’ αυτό πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα, όταν χρησιμοποιείτε οξυγόνο στο σπίτι σας. Κρατάτε τα αντικείμενα που παράγουν σπινθήρες, φλόγες ή έντονη θερμότητα μακριά από το χώρο όπου βρίσκεται ο εξοπλισμός του οξυγόνου. Κρατήστε επίσης τα εύφλεκτα υλικά μακριά από την περιοχή αυτή. Μην αφήνετε ποτέ τη φιάλη του οξυγόνου και τα εξαρτήματα της εκτεθειμένα σε θερμοκρασίες πάνω από 46 βαθμούς Κελσίου.

Βεβαιωθείτε ότι οι φιάλες του οξυγόνου είναι καλά ασφαλισμένες, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να αναποδογυρίσουν. Όταν δε χρησιμοποιούνται, σφραγίζετε τες προσεκτικά με τα προστατευτικά κλείστρα.

Όταν τοποθετείτε το ρυθμιστή, ακολουθήστε με προσοχή τις οδηγίες. Πριν συνδεθεί ο ρυθμιστής, ανοίξτε ελαφρώς τη βαλβίδα και μετά κλείστε τη αμέσως. Αυτό καθαρίζει τη σκόνη ή τις καύσιμες ύλες.

Αν χρειάζεστε οξυγόνο 24 ώρες την ημέρα, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει τη χρήση μίας φορητής φιάλης οξυγόνου που θα σας επιτρέπει να μετακινείστε πέρα από εκεί που φτάνει ο σωλήνας παροχής της μεγάλης φιάλης. Οι κανόνες και οι ρυθμίσεις που αναφέρονται παραπάνω ισχύουν εξίσου και για τις φορητές φιάλες.

Οι φορητές φιάλες μεταφέρουν μία περιορισμένη μόνο ποσότητα οξυγόνου. Τα μεγαλύτερα ταξίδια απαιτούν περισσότερη προετοιμασία, για να εξασφαλιστεί η συνεχής χορήγηση οξυγόνου. Προγραμματίστε πού θα σταματήσετε, για να γεμίσετε τις φιάλες σας, και βεβαιωθείτε ότι θα είναι έτοιμες, όταν τις χρειαστείτε. Ο προμηθευτής οξυγόνου θα σας βοηθήσει να καθορίσετε τις ανάγκες σας για οξυγόνο στο ταξίδι.

Δείτε επίσης