Περιτονίτιδα

Η περιτονίτιδα (peritonitis) είναι μία φλεγμονή, είτε περιορισμένη είτε εξαπλωμένη, του περιτοναίου (peritoneum), της μεμβράνης που επικαλύπτει τα κοιλιακά όργανα και την κοιλότητα της κοιλιάς.

peritonaio 5Η περιτονίτιδα προκαλείται συχνά από βακτηριακή λοίμωξη της κοιλότητας του περιτοναίου. Συνήθως τα βακτήρια εισέρχονται από μία διάτρηση της γαστρεντερικής οδού, όπως αυτή που οφείλεται σε ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης ή κοιλιακό τραύμα, όπως μετά από διεισδυτικό τραύμα. Η περιτονίτιδα μπορεί να προκληθεί από σοβαρή αντίδραση που σχετίζεται με την απελευθέρωση παγκρεατικών ενζύμων, πεπτικών ενζύμων ή χολής. Τα άτομα που πάσχουν από ερυθηματώδη λύκο έχουν κρίσεις περιτονίτιδας.

Σημεία και συμπτώματα

  • Αυξανόμενος κοιλιακός πόνος.
  • Διογκωμένη και ευαίσθητη κοιλιά.
  • Ναυτία και έμετος.
  • Αδυναμία αποβολής κοπράνων ή αερίων.
  • Πυρετός.
  • Χαμηλή πίεση.
  • Δίψα.

Το πιο συχνό αίτιο περιτονίτιδας είναι οι διατρήσεις που σχετίζονται με τη σκωληκοειδίτιδα, την εκκολπωματίτιδα ή το πεπτικό έλκος. Η απόφραξη του εντέρου με αποτέλεσμα τη γάγγραινα και τη διάτρηση του εντέρου μπορεί επίσης να προκαλέσει περιτονίτιδα.

Πόσο σοβαρή είναι η περιτονίτιδα; Η περιτονίτιδα είναι ένα επείγον ιατρικό περιστατικό που πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως. Πρέπει να γίνουν εξετάσεις αίματος και ακτινογραφίες, για να κατοχυρώσουν τη διάγνωση.

Θεραπεία

Η εγχείρηση είναι συνήθως απαραίτητη, είτε για να αφαιρεθεί η αίτια του προβλήματος, όπως η ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης, είτε για να διορθωθεί κάποιο τραύμα, όπως η διάτρηση στο στομάχι ή στο έντερο. Χορηγούνται αντιβιοτικά, για να αντιμετωπιστεί η λοίμωξη.

Επειδή το έντερο δε λειτουργεί κατά την περιτονίτιδα, μπορεί να τοποθετηθεί ένας σωλήνας μέσα από τη μύτη σας στο στομάχι, για να παροχετεύει τις εκκρίσεις και τον αέρα που συσσωρεύονται.

Δείτε επίσης