Η κερκιδική αρτηρία δείχνει το μέγεθος της αθηροσκλήρωσης

Η αθηροσκλήρωση, κοινώς γνωστή ως σκλήρυνση των αρτηριών, έχει από καιρό θεωρηθεί ως ένας ισχυρός δείκτης της στεφανιαίας νόσου -στην πραγματικότητα αποτελεί τη βασική της αιτία.

Σε αντίθεση με άλλες παθήσεις, για την αθηροσκλήρωση δεν υπάρχει προς το παρόν κανένας απλός τρόπος για τη διάγνωση, την παρακολούθηση ή την ανταπόκρισή της στη θεραπεία.

Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Anatomical Record βρήκε ότι περιφερικές αρτηρίες, οι οποίες είναι εύκολα προσβάσιμες με τη βοήθεια υπερήχων, μπορούν να είναι χρήσιμες για την εκτίμηση του κινδύνου ενός ατόμου για ισχαιμική καρδιαγγειακή νόσο, αποτελώντας έτσι ένα σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο.

Ενώ προηγούμενες μελέτες είχαν επίσης χρησιμοποιήσει κυρίως το υπερηχογράφημα, τώρα μια ερευνητική ομάδα από το Τμήμα Ανατομίας του New York Institute of Technology College of Osteopathic Medicine (NYITCOM) πραγματοποίησε ανάλογη μελέτη με χρήση ιστοπαθολογικής εξέτασης για μεγαλύτερη ακρίβεια διάγνωσης της αθηροσκλήρωσης.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ένα νέο τρόπο διάγνωσης της αθηροκλήρωσης μέσω της κερκιδικής αρτηρίας.

Η κερκιδική αρτηρία προέρχεται από τη βραχιόνια αρτηρία η οποία βρίσκεται στο μπράτσο. Πρόκειται για το κύριο αιμοφόρο αγγείο που μεταφέρει οξυγονωμένο αίμα από την καρδιά στον βραχίονα, τον καρπό, και τα δάκτυλα.

«Οι περιφερικές αρτηρίες μπορεί να είναι αξιόπιστοι δείκτες της στεφανιαίας αγγειακής νόσου», γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης, οι Brian Beatty και Bennett Futterman, αναπληρωτές καθηγητές της Ανατομίας στο NYITCOM και ο Christopher Hoehmann, τριτοετής φοιτητής της Ιατρικής.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις αρτηρίες 48 πτωμάτων για να καθορίσουν τους παράγοντες κινδύνου για αθηροσκλήρωση, λαμβάνοντας δειγματοληψία 13 αρτηριακών τμημάτων από κάθε πτώμα, συμπεριλαμβανομένων της καρωτίδας, των κεντρικών και των περιφερειακών αρτηριών.

Χρησιμοποίησαν την ιστοπαθολογία για να επιβεβαιώσουν και να επεκτείνουν την έρευνα καθώς και για να συσχετίσουν τις περιφερικές αρτηρίες με άλλες που βρίσκονται στον κορμό και συνδέονται με ισχαιμικές ασθένειες.

Η μελέτη αποδεικνύει ότι η κερκιδική αρτηρία, επιδεικνύει μία θετική συσχέτιση, όσον αφορά την αθηροσκλήρωση, μεταξύ της αριστερής στεφανιαίας αρτηρίας και του τμήματος της διακλάδωσης των καρωτίδων.

Ως εκ τούτου, οι ερευνητές προτείνουν να ερευνάται η κερκιδική αρτηρία, ως κλινικά προσβάσιμη θέση, και να παρακολουθείται με υπέρηχο για την αξιολόγηση του κινδύνου του ασθενούς για ισχαιμική καρδιαγγειακή νόσο.

Περαιτέρω μελέτες θα πρέπει να γίνουν σχετικά με την αξιολόγηση της κλινικής χρησιμότητας του υπερηχογραφήματος της κερκιδικής αρτηρίας για την εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Δείτε επίσης