Μόνιμο πρόγραμμα αιμοκάθαρσης για τους ανασφάλιστους ασθενείς

Λύση δίνει το υπουργείο Υγείας στο πρόβλημα των «περιφερόμενων» ανασφάλιστων αιμοκαθαιρόμενων ασθενών οι οποίοι δεν είχαν πρόσβαση στο ΕΣΥ και καλύπτονταν από τις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού των νοσοκομείων που εφημέρευαν.

Στο λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου το πρόβλημα έλλειψης σταθερού σημείου φροντίδας είναι πιο οξυμένο, οι δύο Υγειονομικές Περιφέρειες (1η και 2η ΥΠΕ) προχώρησαν στην κατανομή των ανασφάλιστων αιμοκαθαιρόμενων σε νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά λαμβάνοντας υπόψη την περιοχή διαμονής, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους ασφαλισμένους ασθενείς που υπόκεινται σε αιμοκάθαρση.

Με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίστηκε ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα των τελευταίων ετών το οποίο είχε θέσει στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό η Εθνική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

Η σταθερή κλινική/ εργαστηριακή παρακολούθηση των ανασφάλιστων αιμοκαθαιρόμενων αποτελεί άλλο ένα βήμα της υλοποίησης του ν. 4368/2016 που προβλέπει την καθολική πρόσβαση όλων των πολιτών, χωρίς διακρίσεις, στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Τα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ όπου κατανέμονται 19 από τους παραπάνω ασθενείς, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, είναι τα εξής: ΓΝΑ «ΑΜ.ΦΛΕΜΙΓΚ»: 2 ασθενείς, ΓΝΑ «ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟ»: 2 ασθενείς, ΓΝΑ «Γ.ΓΕΝΗΜΜΑΤΑΣ»: 2 ασθενείς, ΓΝΑ «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ»: 2 ασθενείς, ΓΝΑ «ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ-ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ»: 1 ασθενής, ΓΝΑ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ»: 2 ασθενείς, ΓΝΑ «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»: 2 ασθενείς, ΓΝΑ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ»: 1 ασθενής, ΓΝΑ «ΛΑΪΚΟ»: 5 ασθενείς.

Στη 2η ΥΠΕ κατανέμονται 20 ασθενείς ως εξής: ΓΝ Ασκληπιείο Βούλας: 8 άτομα, με δυνατότητα να ενταχθούν άλλοι 15 άμεσα, ΓΝ Π «ΤΖΑΝΕΙΟ»: 1 ασθενής, ΓΝ Ελευσίνας «ΘΡΙΑΣΙΟ»: 7 ασθενείς, ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ»: 4 ασθενείς.

Δείτε επίσης