Πόσο συχνός είναι ένας νέος καρκίνος στους ήδη καρκινοπαθείς;

Το 25% των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών και το 11% των ατόμων νεότερης ηλικίας που διαγνώστηκαν με καρκίνο από το 2009 έως το 2013 είχαν ιστορικό καρκίνου, αναφέρει μια μελέτη που έγινε από τον Caitlin Murphy του University of Texas Southwestern Medical Center, στο Ντάλας, και τους συναδέλφους του.

Ο αριθμός των επιζώντων που πάσχουν από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνεται και εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 26 εκατομμύρια μέχρι το 2040.

Η κατανόηση του πόσο συνηθισμένος είναι ο νέος καρκίνος μεταξύ των ασθενών με ιστορικό καρκίνου είναι σημαντικός για την κατανόηση του συνεχιζόμενου ή νέου κινδύνου για καρκίνο στους επιζώντες.

Η μελέτη αφορούσε 740.990 άτομα με διάγνωση νέου καρκίνου από το 2009 έως το 2013. Η μελέτη μέτρησε τον προγενέστερο καρκίνο μεταξύ των ατόμων που διαγνώστηκαν με νέο καρκίνο.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η συχνότητα του προηγούμενου καρκίνου μεταξύ των ασθενών που διαγνώστηκαν με νέο καρκίνο κυμάνθηκε από 3,5% έως 36,9% ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου και τα περισσότερα περιστατικά διαγνώστηκαν σε διαφορετική περιοχή του καρκίνου. Οι πολλαπλοί καρκίνοι που διαγνώστηκαν στο ίδιο έτος δεν ήταν δυνατόν να καθοριστούν.

Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 20 έως 64 ετών, η μελέτη κατέγραψε ότι ο προγενέστερος καρκίνος ήταν πιο συχνός στις εξής περιπτώσεις:

  • Στην μυελοειδή και μονοκυτταρική λευχαιμία (24,8%).
  • Στον καρκίνο του πρωκτού και του ορθού (18,2%).
  • Στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλα γυναικεία γεννητικά όργανα (15,0%).
  • Σους πνεύμονες και άλλους αναπνευστικούς καρκίνους (14,6%).

Μεταξύ των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών, η μελέτη κατέγραψε ότι ο προγενέστερος καρκίνος ήταν πιο συχνός στις εξής περιπτώσεις:

  • Στο μελάνωμα (36,9%).
  • Στη μυελοειδή και μονοκυτταρική λευχαιμία (36,9%).
  • Στον καρκίνο των οστών και αρθρώσεων (34,0%).
  • Στον καρκίνο της ουροδόχο κύστης και σε άλλα ουρικά όργανα (32,5%).

Με εξαίρεση το μελάνωμα και τον καρκίνο του μαστού, οι περισσότεροι προηγούμενοι καρκίνοι σ’ αυτή τη μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα εμφανίστηκαν σε διαφορετική περιοχή του σώματος.

Πηγή: Prevalence of Prior Cancer Among Persons Newly Diagnosed With Cancer – An Initial Report From the Surveillance, Epidemiology, and End Results Program.

Δείτε επίσης