Γιατί οι δίαιτες γιo-γιo μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους

Γερμανοί ερευνητές εντόπισαν έναν “μοριακό διακόπτη” στον εγκέφαλο ποντικιών που ελέγχει την ικανότητα σώματος να αποθηκεύει λίπος, ιδιαίτερα μετά από περιόδους «πείνας» ή απώλειας βάρους. Η ικανότητα ελέγχου αυτού του μοριακού διακόπτη μπορεί να αποτελέσει στο μέλλον μια θεραπεία για την παχυσαρκία και άλλες μεταβολικές διαταραχές όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Cell Reports.

Ο αναπληρωτής Καθηγητής Zane Andrews και οι συνάδελφοί του στο Monash Biomedicine Discovery Institute εντόπισαν μια πρωτεΐνη στον εγκέφαλο των ποντικιών, που ονομάζεται ακετυλοτρανσφεράση καρνιτίνης (Crat: Carnitine acetyltransferase). Η πρωτεΐνη αυτή βρίσκεται σε κύτταρα του εγκεφάλου που επεξεργάζονται την πείνα και ρυθμίζουν την αποθήκευση λίπους μετά από μια δίαιτα.

Όταν είμαστε σε δίαιτα (ή όταν ζούμε καταστάσεις πείνας) ο οργανισμός καίει περισσότερο λίπος για να παράγει αρκετή ενέργεια. Αλλά ταυτόχρονα ο εγκέφαλός μας αγωνίζονται για τη διατήρηση της ενέργειας και, μόλις γίνει διαθέσιμο το φαγητό, το σώμα μεταβαίνει από την καύση στην αποθήκευση λίπους.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε την Crat στον εγκέφαλο των ποντικιών και ανέπτυξε ένα μοντέλο ποντικιών που είχε αυτήν την πρωτεΐνη γενετικά απενεργοποιημένη. Τα ποντίκια, όταν έκαναν δίαιτα ή ταΐζονταν αμέσως μετά τη δίαιτα ξόδευαν τα αποθέματα λίπους με γρηγορότερο ρυθμό από το κανονικό.

Σύμφωνα με τον Andrews, η επανειλημμένες δίαιτες (δίαιτες γιό γιό) μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους, επειδή ο εγκέφαλος ερμηνεύει αυτές τις δίαιτες ως μικρούς λιμούς και προτρέπει το σώμα να αποθηκεύσει περισσότερο λίπος για μελλοντικές ελλείψεις.

Η Crat είναι γνωστό πως είναι ένα θεμελιώδες ένζυμο για το μεταβολισμό της καρνιτίνης. Για πρώτη φορά όμως η Crat ανιχνεύθηκε στα κύτταρα εγκεφάλου που επεξεργάζονται την πείνα και αναγνωρίζεται ως ο διακόπτης που δίνει εντολή στο σώμα να αντικαταστήσει το χαμένο βάρος με αύξηση της αποθήκευσης λίπους. Στο παρελθόν, η Crat έχει αναγνωριστεί ως ένα σημαντικό ένζυμο για τη ρύθμιση της μεταβολικής ευελιξίας στους μυς και την αύξηση της ικανότητας άσκησης.

“Η χειραγώγηση αυτής της πρωτεΐνης προσφέρει την ευκαιρία να ξεγελάσουμε τον εγκέφαλο και να μην αντικαταστήσει το χαμένο βάρος με αυξημένη όρεξη και αποθήκευση λίπους”, δήλωσε ο Andrews. “Με τη ρύθμιση αυτής της πρωτεΐνης μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η απώλεια βάρους που προκαλείται από τη διατροφή θα παραμείνει”.

Πηγή: AgRP Neurons Require Carnitine Acetyltransferase to Regulate Metabolic Flexibility and Peripheral Nutrient Partitioning.

Δείτε επίσης