Το αλάτι κάνει κακό στην υγεία – Το γιατί είναι υπό έρευνα

Των Alta Schutte και Michél Strauss, Τhe Conversation.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η υπερβολική πρόσληψη αλατιού είναι επιβλαβής για την υγεία. Μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Παγκοσμίως τα προγράμματα μείωσης του αλατιού κερδίζουν έδαφος, είτε μέσω εκστρατειών ευαισθητοποίησης είτε μέσω κυβερνητικών παρεμβάσεων.

Η έρευνα όμως αμφισβητεί ορισμένες υποθέσεις που διατηρούνται εδώ και δεκαετίες σχετικά με το πώς το αλάτι επηρεάζει το σώμα. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι μηχανισμοί που περιβάλλουν το αλάτι και την καρδιαγγειακή υγεία μπορεί να είναι πιο περίπλοκοι από ό,τι αρχικά πιστεύαμε. Αυτό με τη σειρά του υποδηλώνει ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο προσαρμογής πολιτικών για τη βελτίωση της πρόληψης και της θεραπείας κοινών διαταραχών όπως η υπέρταση.

Για παράδειγμα, η μείωση του αλατιού μπορεί να μειώσει σημαντικά τις βλαβερές συνέπειες των ορμονών που σχετίζονται με την υψηλή πρόσληψη αλατιού. Η αρτηριακή πίεση, η δομή της καρδιάς και τα αιμοφόρα αγγεία μπορούν όλα να επηρεαστούν. Αυτό παρέχει περαιτέρω στοιχεία για τη σημασία των πολιτικών που στοχεύουν στην πρόσληψη αλατιού.

Τα αδιάσειστα στοιχεία εδώ και πολλά χρόνια έχουν συνδέσει ισχυρά την υψηλή πρόσληψη αλατιού με την αυξημένη αρτηριακή πίεση και τα καρδιαγγειακά συμβάντα όπως τα καρδιακά επεισόδια. Αλλά η αναδυόμενη έρευνα έχει αρχίσει να εγείρει ερωτήματα σχετικά με τους φυσιολογικούς μηχανισμούς για τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης αλατιού και της αυξημένης αρτηριακής πίεσης.

Μια κοινή αντίληψη –διαδεδομένη στα ιατρικά εγχειρίδια εδώ και δεκαετίες – ήταν ότι η υψηλή πρόσληψη αλατιού οδηγεί σε δίψα. Η μεγαλύτερη πρόσληψη νερού οδηγεί κατά συνέπεια σε αυξημένο όγκο αίματος που αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τελικά τόσο το νερό όσο και το αλάτι απεκκρίνονται από τα νεφρά και η αρτηριακή πίεση διατηρείται.

Όμως, ο Γερμανός ερευνητής, Jens Titze, βρήκε πρόσφατα ότι το αλάτι αποθηκεύεται στο δέρμα. Οι ερευνητές έχουν επίσης δείξει ότι η υψηλή πρόσληψη αλατιού συνοδεύεται από ελάχιστη απώλεια νερού. Αυτά τα εκπληκτικά ευρήματα αντιμετωπίστηκαν με σκεπτικισμό από την παγκόσμια κοινότητα των επιστημών υγείας, αλλά υπογραμμίζουν ότι απαιτείται πολύ καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών της αρτηριακής πίεσης.

Οι Αμερικανοί ερευνητές, Alexei Bagrov και Olga Fedorova, εντόπισαν έναν άλλο παράγοντα στο πώς το αλάτι επηρεάζει την καρδιαγγειακή υγεία. Η marinobufagenin είναι μια στεροειδής ορμόνη που έχει παρόμοιες ιδιότητες με τις δραστικές ουσίες που βρίσκονται στο δηλητήριο του φρύνου Bufo marinus. Η λειτουργία της ορμόνης είναι να διαχειρίζεται την ισορροπία αλατιού και έτσι παράγεται ως απόκριση στην υψηλή πρόσληψη αλατιού.

Αλλά πολύ υψηλά επίπεδα της στεροειδούς ορμόνης, ως απόκριση στην υπερβολική πρόσληψη αλατιού, οδήγησαν σε αυξημένη αρτηριακή πίεση, επηρέασαν τη δομή της καρδιάς και αύξησαν τη δυσκαμψία των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων στα ζώα. Η ισχυρή θετική συσχέτιση μεταξύ της αυξημένης πρόσληψης αλατιού και της αύξησης της στεροειδούς ορμόνης έχει επιβεβαιωθεί και μελέτη μας.

Η υψηλή πρόσληψη αλατιού σχετίζεται με τη δυσκαμψία της αορτής, ακόμη και σε πολύ νεαρά άτομα. Στη συνέχεια εξετάσαμε αν αυτό οφειλόταν στη στεροειδική ορμόνη ή στο ίδιο το αλάτι. Όταν συμπεριλάβαμε και τα δύο στα στατιστικά, διαπιστώσαμε ότι ο ένοχος ήταν η στεροειδής ορμόνη και όχι απαραίτητα το αλάτι.

Όχι μόνο η στεροειδής ορμόνη συσχετίστηκε με δυσκαμψία της αορτής, αλλά και με αυξημένη αρτηριακή πίεση και μάζα της αριστερής κοιλίας σε νεαρούς υγιείς ενήλικες που κατανάλωναν κατά μέσο όρο 11,8 γραμμάρια (πάνω από δύο κουταλάκια του γλυκού) αλάτι την ημέρα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά την πρόσληψη λιγότερο από 5 γραμμάρια (ένα κουταλάκι του γλυκού) αλατιού την ημέρα.

Τα στοιχεία υποστηρίζουν επίσης έντονα τη σημασία των συνεχιζόμενων εκστρατειών ευαισθητοποίησης του κοινού για τη μείωση της υπερβολικής πρόσληψης αλατιού για την προστασία της καρδιαγγειακής υγείας.

Δείτε επίσης