Περιτονία: Πως δουλεύουν οι μυοπεριτονιακές θεραπείες

Εάν πονάτε ή αντιμετωπίζετε πόνο ή περιορισμένη κινητικότητα, μπορεί να υποψιάζεστε πρόβλημα με τους μύες ή τις αρθρώσεις σας. Τι γίνεται αν το πρόβλημα βρίσκεται στην περιτονία σας;

Οι επαγγελματίες υγείας, συμπεριλαμβανομένων των φυσιοθεραπευτών, των χειροπρακτών και των θεραπευτών μασάζ δίνουν όλο και περισσότερο προσοχή σε αυτό το μέρος του σωματικού συστήματος που αγνοείται εδώ και καιρό, λέει η Maureen Watkins, αναπληρώτρια κλινική καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικής Θεραπείας, Κίνησης και Επιστημών Αποκατάστασης του Northeastern University.

«Η περιτονία είναι ένα λεπτό στρώμα συνδετικού ιστού που διαχωρίζει τους μύες και τα όργανα από άλλες δομές και κρατά τα πράγματα να κινούνται ομαλά μειώνοντας την εσωτερική τριβή, λέει η Watkins που διαθέτει άδεια φυσικοθεραπείας και μασάζ. Όπως μια κάλτσα, καταπίνει ολόκληρο το σώμα και το σταθεροποιεί δυναμικά, λέει.

«Είναι παντού και κάνει τα πάντα. Είναι ζωτικής σημασίας για την κινητικότητά μας, τη σταθερότητά μας, την κίνησή μας», λέει ο Scott Diamond, χειροπράκτης από τη Βοστώνη.

Τραυματισμοί στην περιτονία από ατυχήματα, κακή στάση του σώματος και ακόμη και το στρες μπορούν να κάνουν τον ελαστικό ιστό σκληρό, λέει ο Diamond. «Γίνεται κολλημένος».

Ένας τραυματισμός ή βλάβη σε ένα μέρος της περιτονίας μπορεί να επηρεάσει την περιτονία σε διαφορετικό μέρος του σώματος, λέει ο Diamond. «Πολλές φορές στο ανθρώπινο σώμα βλέπουμε αντισταθμιστικά μοτίβα που προκαλούν πόνο», λέει. «Ο ώμος πονάει, αλλά μπορεί να οφείλεται στο ότι το δεξί ισχίο είναι σφιγμένο».

Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι χρόνιος πόνος και περιορισμός κινητικότητας που μπορούν να ανακουφιστούν μόνο μέσω θεραπειών που στοχεύουν στην αποκατάσταση της περιτονίας, όπως μια διαδικασία που ονομάζεται μυοπεριτονιακή απελευθέρωση (myofascial release), λέει η Watkins.

Η θεραπεία της κατεστραμμένης ή τραυματισμένης περιτονίας άρχισε να κερδίζει δημοτικότητα πριν από περίπου 7-10 χρόνια με μια τεχνική που ονομάζεται δομική ολοκλήρωση και ήταν η επόμενη γενιά θεραπείας περιτονίας που αναπτύχθηκε από την πρωτοπόρο ιατρό Ida Rolf, η οποία πέθανε το 1979, λέει ο Diamond. Και μόνο τα τελευταία χρόνια η θεραπεία της περιτονίας έχει κερδίσει σεβασμό στην επικρατούσα ιατρική.

Δεν είναι επειδή η περιτονία είναι αόρατη. Κόβοντας πτώματα στο σχολείο χειροπρακτικής, ο ιστός -το ίδιο πράγμα που χειρίζονται οι μάγειρες όταν διαχωρίζουν το στήθος κοτόπουλου από το δέρμα- απορρίφθηκε χωρίς περαιτέρω μελέτη, λέει ο Diamond. «Απομακρύναμε αυτόν τον ιστό για να δούμε άλλα πράγματα. Θεωρούνταν ως υλικό πλήρωσης σώματος, σχεδόν σαν τη συσκευασία που θα βλέπατε σε ένα κουτί».

Για χρόνια δεν υπήρχαν τεχνικά εργαλεία όπως οι ακτινογραφίες για την προβολή τραυματισμών στην περιτονία, και αυτό δεν βοήθησε. Η κατάσταση αλλάζει τώρα με την ανάπτυξη του μυοσκελετικού υπερήχου, κατά τον οποίο μπορούν να εφαρμοστούν ανιχνευτές στο δέρμα για να δουν συμφύσεις, ουλώδεις ιστούς και ασυμμετρίες πάχους στην περιτονία. Ένας φυσικοθεραπευτής μπορεί να αξιολογήσει την υγεία της περιτονίας των ασθενών με τον παλιομοδίτικο τρόπο -χρησιμοποιώντας τα χέρια για να αισθάνεται μια αόρατη ουλή και εάν η περιτονία είναι σκληρή ή εύκαμπτη και μπορεί να γλιστρήσει πάνω από μύες, όργανα και οστά.

Τα καλά νέα είναι ότι τα άτομα που υποφέρουν από πόνους στην περιτονία, ακόμη και για χρόνια, μπορούν να ανακουφιστούν μέσω ενός συνδυασμού θεραπευτικών τεχνικών και της δικής τους εστιασμένης κίνησης. «Μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα περιτονίας», λέει ο Diamond. «Δεν έχετε κολλήσει».

Η Watkins λέει ότι χρησιμοποίησε μυοπεριτονιακή απελευθέρωση για να θεραπεύσει μια ασθενή που υπέφερε από περιορισμένη κινητικότητα και έλλειψη δύναμης 20 χρόνια μετά από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα.

Και αναφέρει: «Η εργασία του μυοπεριτονιακού μαλακού ιστού περιλαμβάνει την εφαρμογή παρατεταμένης πίεσης σε στοχευμένες περιοχές του σώματος όπου η περιτονία μπορεί να είναι συγκρατημένη. Αυτή η πίεση βοηθά στην απελευθέρωση στον ιστό που θα οδηγήσει σε βελτιωμένο εύρος κίνησης, λιγότερο πόνο και βελτιωμένη λειτουργία. Τυπικά, κατά τη διάρκεια της μυοπεριτονιακής απελευθέρωσης, θα διατηρήσω την πίεση για περίπου τρία έως πέντε λεπτά τη φορά στη στοχευμένη περιοχή. Η χρήση σταθερής πίεσης είναι το κλειδί. Οι ίνες της περιτονίας αργούν να ανταποκριθούν στην πίεση και χρειάζονται αρκετό χρόνο για να μαλακώσουν και να επιμηκυνθούν. Στη συνέχεια παρακολουθώ ένα ενεργό σχέδιο εύρους κίνησης και μια λειτουργική δραστηριότητα για να βοηθήσω τον ασθενή να βελτιωθεί και να πετύχει τους στόχους του. Καθώς η περιτονία της ασθενούς με το αυτοκινητιστικό δυστύχημα ανταποκρινόταν και η σταθερότητα της βελτιωνόταν, η γυναίκα που δεν μπορούσε να σηκώσει βάρη -ή ακόμα και να κάνει μασάζ- χωρίς να καταρρεύσει από τον πόνο, μπόρεσε να ασκηθεί ξανά και να ξαναβρεί τη ζωή χωρίς πόνο».

Ο Diamond λέει ότι σε αντίθεση με τα κανονικά μασάζ, οι μυοπεριτονιακές θεραπείες ενσωματώνουν την κίνηση του ασθενούς κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, για παράδειγμα να τους κάνει να κινούν τα πόδια τους ενώ εργάζεται στον ιστό της γάμπας. Το κλειδί για ένα απαλό ελαστικό σύστημα της περιτονίας είναι η κίνηση -σκόπιμη, προσεκτική κίνηση λέει ο Diamond. Η συνεπής επεξεργασία και κίνηση είναι σαν να προσθέτετε νερό σε αποξηραμένα noodles. Η περιτονία αρχίζει να κινείται.

Επίσης, οι κύλινδροι αφρού, η άσκηση, οι διατάσεις και η θεραπεία της μυοπεριτονιακής απελευθέρωσης αποκαθιστούν τη δύναμη και την ευελιξία στην περιτονία.

Πώς ξέρετε ότι είναι η περιτονία σας;

Ο χρόνιος, επίμονος πόνος που δεν επιλύεται με θεραπεία που αφορά τους μύες και τις αρθρώσεις μπορεί να υποδηλώνει συμμετοχή της περιτονίας, λέει ο Diamond. «Απλώς δεν φαίνεται να ξεπερνιέται», λέει. «Δεν βελτιώνεται».

Η Watkins λέει ότι η εκπαίδευση που λαμβάνουν οι φυσιοθεραπευτές τους βοηθά να προσδιορίσουν τι είναι ο μυϊκός πόνος έναντι του πόνου στις αρθρώσεις ή στην περιτονία και πώς σχετίζονται όλα αυτά.

Μετά από τραυματισμό στο σύστημα της περιτονίας, η τακτική κίνηση, το τέντωμα και η αυτοθεραπεία θα πρέπει να είναι καθημερινή πρακτική, καθώς οι περιορισμοί της περιτονίας μπορεί να χρειαστούν ένα έως δύο χρόνια για να αποκατασταθούν πλήρως στην προηγούμενη κατάστασή τους, λέει η Watkins. «Τα άτομα μπορούν επίσης να κάνουν αυτο-μυοπροσωπικό μασάζ με τη χρήση κυλίνδρων αφρού, ραβδιών μασάζ και μπάλες με την καθοδήγηση ενός φυσιοθεραπευτή. Οι καθημερινές βόλτες και οι βαθιές αναπνοές από το διάφραγμα συμβάλλουν πολύ στη διατήρηση της υγιούς περιτονίας, όπως και η επαρκής πρόσληψη νερού».

Ο Diamond λέει ότι η σωστή αναπνοή από τη μύτη είναι πιο σημαντική από ό,τι πιστεύουν οι άνθρωποι. Συμβουλεύει τους ανθρώπους να αναπνέουν από το στόμα μόνο όταν μιλούν. Οτιδήποτε άλλο προκαλεί στρες στο σώμα παρέχοντας λιγότερο οξυγόνο -και αυτό μπορεί να επηρεάσει την περιτονία, λέει ο Diamond. Η καλή στάση του σώματος είναι επίσης σημαντικό μέρος της διατήρησης της περιτονίας ώστε να είναι επιμήκης, λέει. «Η περιτονία ανταποκρίνεται καλά σε ένα εύρος κίνησης».

Δείτε επίσης