Ενδοτοξίνες που διαρρέουν από το έντερο μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους

Τοξικές ουσίες που διαρρέουν από το έντερο μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία των λιποκυττάρων και να οδηγήσουν σε παχυσαρκία, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη μια διεθνούς ομάδας ερευνητών. Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να πληροφορήσουν πώς αντιμετωπίζουμε την υπερβολική και επικίνδυνη αύξηση βάρους στο μέλλον.

Οι ουσίες που ονομάζονται ενδοτοξίνες είναι θραύσματα βακτηρίων στα έντερα μας. Ενώ αποτελούν ένα φυσιολογικό μέρος του οικοσυστήματος του πεπτικού συστήματος, αυτά τα μικροβιακά υπολείμματα μπορεί να προκαλέσουν σημαντική βλάβη στο σώμα εάν βρουν το δρόμο προς την κυκλοφορία του αίματος.

Οι ερευνητές ήθελαν να εξετάσουν την επίδραση των ενδοτοξινών στα ανθρώπινα λιποκύτταρα. Ανακάλυψαν ότι οι βασικές διαδικασίες που συνήθως βοηθούν στον έλεγχο της συσσώρευσης λίπους επηρεάζονται από τις ενδοτοξίνες.

«Τα θραύσματα μικροβίων του εντέρου που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος μειώνουν τη φυσιολογική λειτουργία των λιποκυττάρων και τη μεταβολική τους δραστηριότητα, η οποία επιδεινώνεται με την αύξηση βάρους, συμβάλλοντας σε αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2», ανέφερε ο μοριακός βιολόγος Mark Christian από το Πανεπιστήμιο Nottingham Trent στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Φαίνεται ότι καθώς παίρνουμε βάρος, τα αποθέματα λίπους είναι λιγότερο ικανά να περιορίσουν τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσουν τα θραύσματα μικροβίων του εντέρου στα λιποκύτταρα».

Στη μελέτη συμμετείχαν 156 άτομα, 63 από τα οποία ταξινομήθηκαν ως παχύσαρκα και 26 που είχαν υποβληθεί σε βαριατρική επέμβαση για παχυσαρκία -μια διαδικασία όπου το μέγεθος του στομάχου μειώνεται για να περιοριστεί η πρόσληψη τροφής. Δείγματα από αυτούς τους συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε επεξεργασία στο εργαστήριο καθώς η ερευνητική ομάδα εξέτασε δύο διαφορετικούς τύπους λιποκυττάρων, που περιγράφονται ως λευκά και καφέ.

Τα λευκά λιποκύτταρα αποθηκεύουν λιπίδια σε μεγαλύτερους όγκους. Τα καφέ λιποκύτταρα διασπούν το λίπος χρησιμοποιώντας τα πολυάριθμα μιτοχόνδριά τους, όταν το σώμα είναι κρύο και χρειάζεται ζεστασιά. Κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, το σώμα μπορεί να κάνει τα λευκά λιποκύτταρα που αποθηκεύουν λιπίδια να συμπεριφέρονται σαν καφέ λιποκύτταρα που καίνε λιπίδια. Αυτή η διαδικασία αμαύρωσης είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και εάν οι επιστήμονες μάθουν περισσότερα για το πώς λειτουργεί και πώς να την ελέγξουν, ανοίγονται περισσότερες πιθανές θεραπείες για την παχυσαρκία.

Η μελέτη έδειξε ότι οι ενδοτοξίνες μείωσαν την ικανότητα του σώματος να μετατρέπει τα λευκά λιποκύτταρα σε καφέ.  «Οι ενδοτοξίνες από το έντερο μειώνουν τη μεταβολική δραστηριότητα των λιποκυττάρων και την ικανότητά τους να μετατρέπονται σε καφέ λιπώδη κύτταρα, κάτι που μπορεί να είναι χρήσιμο για να βοηθήσει στην απώλεια βάρους», είπε ο Christian.

Γνωρίζουμε ότι τα έντερα των παχύσαρκων ανθρώπων είναι λιγότερο ανθεκτικά από το κανονικό, επομένως οι ενδοτοξίνες έχουν περισσότερες πιθανότητες να διαφεύγουν. Αυτό που δείχνει η μελέτη είναι ότι οι ουσίες που διαρρέουν δυσκολεύουν την κανονική λειτουργία των λιποκυττάρων.

Οι συγγραφείς επισημαίνουν επίσης ότι η βαριατρική χειρουργική μειώνει τα επίπεδα των ενδοτοξινών στο αίμα, γεγονός που προσθέτει στην αξία της ως μεθόδου ελέγχου του βάρους -τα λιποκύτταρα είναι σε θέση να λειτουργούν κανονικά.

Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο στον έλεγχο του βάρους σε βιολογικό επίπεδο, και τώρα υπάρχει ένας άλλος σημαντικός τρόπος που πρέπει να λάβουμε υπόψη. Καθώς η παχυσαρκία και τα συναφή προβλήματα υγείας γίνονται όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα, χρειαζόμαστε όλη τη διορατικότητα που μπορούμε να αποκτήσουμε.

«Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία του εντέρου και του λίπους ως κρίσιμων αλληλένδετων οργάνων που επηρεάζουν τη μεταβολική μας υγεία», είπε ο Christian. «Ως εκ τούτου, αυτή η εργασία υποδηλώνει την ανάγκη περιορισμού της βλάβης των λιποκυττάρων που προκαλείται από την ενδοτοξίνη κάτι που είναι ακόμη πιο σημαντικό όταν έχετε υπερβολικό βάρος, καθώς η ενδοτοξίνη συμβάλλει στη μείωση του υγιούς κυτταρικού μεταβολισμού».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο BMC Medicine.

Δείτε επίσης