Τα μωρά εισπνέουν πολλά αιωρούμενα σωματίδια όταν μπουσουλάνε στα χαλιά

Όταν τα μωρά μπουσουλάνε επάνω σε ένα στρωμένο χαλί, η κίνησή τους σηκώνει ένα σύννεφο σκόνης, δερματικών κυττάρων, βακτηρίων, γύρη και σπόρια μυκήτων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Science & Technology.

Δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη για κανέναν ότι τα χαλιά στο σπίτι είναι μια αποθήκη βρωμιάς, αλλεργιογόνων και μικροβίων. Καθώς περπατάμε στο χαλί, πολλά από αυτά τα σωματίδια ανεβαίνουν στον αέρα, γεγονός που έχει οδηγήσει μερικούς επιστήμονες να αναρωτηθούν πόσα από αυτά τα μόρια εισπνέουν τα μωρά που μπουσουλούνε.

Τα μωρά περνούν αρκετούς μήνες μπουσουλώντας εξερευνώντας το περιβάλλον από κοντά προτού καταφέρουν να σταθούν όρθια.

Για να πάρουν απαντήσεις, Αμερικανοί και Φινλανδοί ερευνητές προχώρησαν στην κατασκευή ενός ρομποτικού μωρού και το έβαλαν να μπουσουλάει σε χαλιά που είχαν πάρει από σπίτια. Το ρομπότ ήταν εξοπλισμένο με μια σειρά αισθητήρων αέρα, και έκανε 25 συνολικά πειράματα ανίχνευσης των σωματιδίων σε πέντε χαλιά που δωρήθηκαν από πραγματικές κατοικίες στο Ελσίνκι. Οι ερευνητές μέτρησαν τα σωματίδια που εκλύθηκαν στον αέρα και εισπνεύστηκαν από τα φίλτρα του ρομπότ χρησιμοποιώντας μάλιστα ειδικά όργανα με λέιζερ ώστε να κάνει τα βιολογικά υλικά να «φωτίζονται».

“Τα περισσότερα βακτήρια, τα σπόρια των μυκήτων και τα σωματίδια της γύρης φθορίζουν, και έτσι μπορούμε να τα διαχωρίσουμε με αξιόπιστο τρόπο από τα μη βιολογικά υλικά στον αέρα”, είπε ο  Brandon Boor από το Purdue University. “Συνεργαστήκαμε επίσης με μικροβιολόγους του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Φινλανδίας οι οποίοι διεξήγαγαν αναλύσεις DNA των μικροβίων που συλλέξαμε στα φίλτρα του ρομποτικού μωρού”.

Αυτό που διαπίστωσε η μελέτη ήταν ότι, ανά κιλό σώματος, τα μωρά εισπνέουν τέσσερις φορές την ποσότητα των αιωρούμενων σωματιδίων που ξεπηδούσαν από το χαλί σε σχέση με τους ενήλικες. Οι συγκεντρώσεις αυτού του νέφους μπορεί να είναι περίπου 20 φορές μεγαλύτερες γύρω από τα μωρά που είναι στο πάτωμα. “Δημιουργούν πραγματικά αυτό το συμπυκνωμένο σύννεφο μικροβίων γύρω από τους εαυτούς τους όσο τα μωρά μπουσουλάνε”, είπε ο Boor.

Αλλά προτού να ανησυχήσετε υπερβολικά για το μωρό σας, οι ερευνητές λένε ότι πιθανώς τα νέα δεν είναι τόσο άσχημα όσο ακούγονται. “Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση με εισπνοή στα μικρόβια και σωματίδια που μεταφέρουν αλλεργιογόνα σε αυτή την περίοδο της ζωής παίζει ρόλο στην προστασία από το άσθμα και τις αλλεργικές παθήσεις”, ανέφερε ο Boor.

Αυτή είναι μια κορυφαία ιδέα μεταξύ των αλλεργιολόγων που υποδηλώνει πως όταν βρισκόμαστε σε εκτεταμένη ποικιλία αβλαβών μικροβίων νωρίς στη ζωή, μας βοηθά να αναπτύξουμε ένα καλά ρυθμισμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Από την άλλη μεριά, ο οργανισμός των βρεφών δεν είναι τόσο ικανός όσο εκείνος των ενηλίκων στο να μπλοκάρει αυτή την «καταιγίδα σκόνης» υπογράμμισε ο Boor.

Και πρόσθεσε: “Για τους ενήλικες, ένα σημαντικό μέρος αυτών των σωματιδίων απομακρύνεται από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, τα ρουθούνια και τον λαιμό. Τα μωρά όμως, που αναπνέουν συχνότερα με το στόμα, μεταφέρουν μεγάλο μέρος των σωματιδίων στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημά τους, στην τραχεία, τους βρόγχους και τους πνεύμονες. Τα σωματίδια φθάνουν τελικά στις πιο βαθιές περιοχές των πνευμόνων”.

Δείτε επίσης