O σίδηρος του αίματος μπορεί να είναι το κλειδί για τη μακροζωία

Η βιολογική γήρανση -ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα μας γηράσκει με την πάροδο του χρόνου- ποικίλλει μεταξύ των ανθρώπων. Γονίδια που συνδέονται με τη γήρανση και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξήγηση γιατί οι άνθρωποι γερνούν με διαφορετικούς ρυθμούς έχουν αναγνωριστεί από τους επιστήμονες. Αυτές οι μελέτες βρήκαν ότι τα γονίδια ευθύνονται για τη μακροζωία μόνο κατά 10%.

Τώρα μια διεθνής μελέτη που χρησιμοποίησε γενετικά δεδομένα για πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα υποδηλώνει ότι η διατήρηση υγιών επιπέδων σιδήρου στο αίμα θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη γήρανση και τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να επιταχύνουν την ανάπτυξη φαρμάκων για να μειώσουν τις ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, να επεκτείνουν τα υγιή έτη ζωής.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το Ινστιτούτο Βιολογίας της Γήρανσης του Max Planck στη Γερμανία εστίασαν σε τρία μέτρα που συνδέονται με τη βιολογική γήρανση -τη διάρκεια ζωής (lifespan), τα χρόνια ζωής απαλλαγμένα από ασθένειες (healthspan) και την εξαιρετική μακροζωία (longevity).

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν πληροφορίες από τρία δημόσια σύνολα δεδομένων για να κάνουν μια ανάλυση με πρωτοφανή λεπτομέρεια. Το συνδυασμένο σύνολο δεδομένων ισοδυναμούσε με τη μελέτη 1,75 εκατομμυρίων χρόνων ζωής ή περισσότερων από 60.000 ανθρώπων με μεγάλη διάρκεια ζωής.

Η ερευνητική ομάδα επισήμανε 10 περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με τη διάρκεια ζωής, την υγεία και τη μακροζωία. Διαπίστωσαν ότι τα σύνολα γονιδίων που συνδέονται με το σίδηρο υπερεκπροσωπήθηκαν στην ανάλυσή τους και για τα τρία μέτρα.

Οι ερευνητές το επιβεβαίωσαν χρησιμοποιώντας μια στατιστική μέθοδο -γνωστή ως Μεντελιανή τυχαιοποίηση- που υποδηλώνει ότι τα γονίδια που εμπλέκονται στο μεταβολισμό του σιδήρου στο αίμα είναι εν μέρει υπεύθυνα για μια υγιή μακρά ζωή.

Ο σίδηρος του αίματος επηρεάζεται από τη διατροφή και τα ασυνήθιστα υψηλά ή χαμηλά επίπεδα συνδέονται με παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η νόσος Πάρκινσον, η ηπατική νόσος και η μείωση της ικανότητας του οργανισμού να καταπολεμά τις λοιμώξεις σε μεγαλύτερη ηλικία.

Οι ερευνητές λένε ότι ο σχεδιασμός ενός φαρμάκου που θα μπορούσε να μιμηθεί την επίδραση μιας γενετικής παραλλαγής στον μεταβολισμό του σιδήρου θα μπορούσε να είναι ένα μελλοντικό βήμα για να ξεπεραστούν ορισμένες από τις επιπτώσεις της γήρανσης, αλλά προειδοποιήστε ότι απαιτείται περισσότερη δουλειά.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications.

Ο Δρ. Paul Timmers από το Ινστιτούτο Usher στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε: «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι από αυτά τα ευρήματα, καθώς προτείνουν ότι τα υψηλά επίπεδα σιδήρου στο αίμα μειώνουν τα υγιή χρόνια ζωής μας και η διατήρηση αυτών των επιπέδων θα μπορούσε να αποτρέψει βλάβες που σχετίζονται με την ηλικία. Υποθέτουμε ότι τα ευρήματά μας για το μεταβολισμό του σιδήρου μπορεί επίσης να αρχίσουν να εξηγούν γιατί τα υψηλά επίπεδα πλούσιου σε σίδηρο κόκκινου κρέατος στη διατροφή έχει συνδεθεί με παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία, όπως οι καρδιακές παθήσεις”.

Ο Δρ. Joris Deelen από το Max Planck Institute for Biology of Aging στη Γερμανία, δήλωσε: “Ο απώτερος στόχος μας είναι να ανακαλύψουμε πώς ρυθμίζεται η γήρανση και να βρούμε τρόπους για να αυξήσουμε την υγεία κατά τη γήρανση. Οι 10 περιοχές του γονιδιώματος που ανακαλύψαμε ότι συνδέονται με τη διάρκεια ζωής, την υγεία και η μακροζωία είναι όλοι υποψήφιες για περαιτέρω έρευνα”.

Πηγή: Multivariate genomic scan implicates novel loci and haem metabolism in human ageing. Nature Communications, 2020; 11 (1) DOI: 10.1038/s41467-020-17312-3.

Δείτε επίσης