Αγγειακή άνοια: Η υπέρταση επηρεάζει τον εγκέφαλο από τη μέση ηλικία

Η υπέρταση που οδηγεί σε αγγειακή άνοια στους ηλικιωμένους αρχίζει να επηρεάζει τον εγκέφαλο από τη μέση ηλικία, αναφέρει μια μελέτη που έγινε από ερευνητές του Northwestern Medicine που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PNAS.

Είναι η πρώτη μελέτη που έδειξε ότι η διαδικασία ξεκινά τόσο νωρίς. Αλλά σε ορισμένα άτομα μέσης ηλικίας με υπέρταση, ο εγκέφαλός τους αναδιοργανώνεται για να παρακάμψει τη βλάβη και να ενισχύσει την επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων, διαπίστωσε η μελέτη. Και αυτοί οι άνθρωποι τα κατάφεραν καλύτερα σε εργασίες που σχετίζονται με τη γνωστική λειτουργία.

“Αυτό μας λέει ότι ο εγκέφαλος ορισμένων ανθρώπων φαίνεται να αντισταθμίζει την αναδρομολόγηση της επικοινωνίας στα εγκεφαλικά δίκτυα για τη βελτίωση των μηνυμάτων. Είναι σαν να δημιουργείτε παρακάμψεις όταν μια διαδρομή είναι μπλοκαρισμένη ή φραγμένη”, δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Farzaneh Sorond, νευρολόγος. “Εάν μπορέσουμε να αναπτύξουμε μια θεραπεία για την παραγωγή αυτής της πλαστικότητας στον εγκέφαλο ενός ηλικιωμένου ατόμου, ίσως είμαστε σε θέση να βελτιώσουμε τη γνώση και την κινητικότητά του”.

Οι επιστήμονες απομόνωσαν την επίδραση της αρτηριακής πίεσης στον εγκέφαλο διατηρώντας σταθερούς άλλους παράγοντες όπως είναι ο διαβήτης, η χοληστερόλη, ο ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος) και το κάπνισμα.

Δεν επηρεάζονται όλοι εξίσου από βλάβες στη λευκή ουσία του εγκεφάλου καθώς μεγαλώνουν, είπε ο Sorond. “Γιατί αυτό; Το αναζητάμε εδώ και δεκαετίες. Εδώ έχουμε μια σημαντική ένδειξη. Αυτοί οι άνθρωποι με ασθένεια λευκής ουσίας στον εγκέφαλό τους, γιατί λειτουργούν καλά; Αν μπορούμε να το καταλάβουμε, τότε μπορούμε να βοηθήσουμε άλλους”.

Στη μελέτη, οι επιστήμονες παρακολούθησαν 600 άτομα, μέσης ηλικίας 55,5 ετών αφού τους εξέτασαν με μαγνητική τομογραφία. Όλοι είχαν παράγοντες αγγειακού κινδύνου και κινδύνευαν να εμφανίσουν αγγειακή άνοια στα τέλη της ζωής τους, αλλά επί του παρόντος είχαν φυσιολογική γνωστική λειτουργία. Οι επιστήμονες εξέτασαν την περιοχή της εκτελεστικής λειτουργίας του εγκεφάλου τους, η οποία είναι μία από τις πρώτες περιοχές που επηρεάζονται καθώς οι άνθρωποι εμφανίζουν βλάβες της λευκής ουσίας που σχετίζεται με την ηλικία. Αυτή η περιοχή του εγκεφάλου είναι το κλειδί για τη λειτουργική μνήμη και ελέγχει τον προγραμματισμό και τη λήψη αποφάσεων.

Μία μορφή εγκεφαλικής βλάβης από την υπέρταση εμφανίζεται ως λευκές κηλίδες, που αναφέρονται ως υπερευαισθησίες λευκής ουσίας, στις μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου.

Ενώ οι συμμετέχοντες ήταν σε ανάπαυση κάνοντας fMRI, οι επιστήμονες μέτρησαν τα επίπεδο οξυγόνωσης σε ολόκληρο τον εγκέφαλο. Καθώς ο εγκέφαλος λειτουργεί, αυξάνει και μειώνει το οξυγόνο με συγχρονισμένο τρόπο. Ο συγχρονισμός ενισχύθηκε στα άτομα των οποίων ο εγκέφαλος είχε αναδιανείμει διαδρομές προς την εκτελεστική περιοχή του εγκεφάλου και ήταν σε θέση να αντισταθμίσει τις βλάβες της λευκής ουσίας.

“Ο αυξημένος συγχρονισμός στον εγκέφαλο σημαίνει ότι η επικοινωνία βελτιώνεται”, δήλωσε η πρώτη συγγραφέας Lisanne Jenkins, επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Συμπεριφοριστικών Επιστημών.

Στη συνέχεια, δόθηκε στους συμμετέχοντες να κάνουν μια σειρά εργασιών που δοκίμασαν την εκτελεστική τους λειτουργία. Τα άτομα των οποίων ο εγκέφαλος είχε δείξει αυξημένη συνδεσιμότητα και επανασχεδίασαν δίκτυα του εγκεφάλου απέδωσαν καλύτερα στις εργασίες από εκείνους των οποίων ο εγκέφαλος δεν το έκανε.

Δείτε επίσης