Ακόμα και η ορθοστασία κάνει καλό στην υγεία

orthostasiaΟι αποδείξεις για το καλό που κάνει η άσκηση στην υγεία είναι συντριπτικές. Οι άνθρωποι πρέπει να είναι ενεργοί με οποιοδήποτε τρόπο. Ακόμα κι αν δεν πάτε στο γυμναστήριο ή δεν τρέχετε χιλιόμετρα γύρω από το τοπικό πάρκο, πρέπει να αποφεύγετε την πολύ καθιστική ζωή κάνοντας κινήσεις μέσα στο σπίτι ή ανεβαίνοντας τις σκάλες, αντί να κάθεστε μπροστά στο τιμόνι του αυτοκινήτου ή μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή.

Φαίνεται πως οτιδήποτε μη καθιστικό, ακόμα και η απλή ορθοστασία, βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και την υγεία μας.

Μάλιστα, ο Μάικ Λούζμορ (Mike Loosemore), επικεφαλής αθλητίατρος στο Ίδρυμα Αθλητικής Γυμναστικής και Υγείας (ISEH) του University College του Λονδίνου, ισχυρίζεται ότι η ορθοστασία επί 3 ώρες την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα, ισοδυναμεί με το να τρέξει κάποιος σε 10 μαραθώνιους μέσα σε ένα χρόνο.

Έστω και λίγη δραστηριότητα κάνει καλό

Ο Λούζμορ λέει ότι οι επίσημες συστάσεις για γυμναστική δεν είναι πρακτικές και γι’ αυτό τόσο πολλοί άνθρωποι δεν γυμνάζονται.

Οι επίσημες συστάσεις ζητούν 30 λεπτά γυμναστική μέτριας έντασης, (π.χ. περπάτημα με γρήγορο βήμα) την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι λιγότερο από ένας στους 10 άντρες και η μία στις 20 γυναίκες τις ακολουθούν.

Επιπλέον, το 25% των ανθρώπων δεν κατορθώνουν να γυμναστούν ούτε καν μισή ώρα την εβδομάδα. Η λύση σ’ αυτό, αναφέρει ο Λούζμορ, είναι να προσπαθεί κάποιος να κάνει όσο περισσότερες κοπιώδεις δουλειές και κινήσεις μπορεί μέσα στην ημέρα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να στέκεται απλώς όρθιος.

«Όταν στεκόμαστε όρθιοι χρησιμοποιούμε όλους τους μικρούς μυς των ποδιών και του κορμού για να διατηρήσουμε ίσιο το σώμα μας», εξηγεί ο αθλίατρος. «Αν λοιπόν καταφέρουμε να είμαστε 3 ώρες την ημέρα όρθιοι, 3 μέρες την εβδομάδα, θα έχουμε πετύχει την εκγύμναση που χαρίζει η συμμετοχή σε 10 μαραθώνιου τον χρόνο».

Ο Λούζμορ, που ήταν ο αθλητίατρος της βρετανικής Εθνικής Ομάδας Πυγμαχίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, επισημαίνει ότι κάνει λάθος όποιος νομίζει πως γυμναστική είναι μόνο το τρέξιμο ή το γυμναστήριο. «Και η παραμικρή κινητική δραστηριότητας ωφελεί την υγεία, ελαττώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, διαβήτη και καρκίνου, μειώνει τη χοληστερίνη και συνεισφέρει στην απώλεια κιλών», τονίζει. «Απλώς, οι βελτιώσεις αυτές θα φανούν σε βάθος χρόνου. Το ζήτημα είναι να κάνει κάποιος την αρχή, και να συνεχίσει με μικρά βήματα», καταλήγει.

Τελικά ο Λούζμορ προτρέπει τις κυβερνήσεις να καταβάλουν προσπάθειες για να διδάξουν στους ανθρώπους πώς ακόμη και ένα μικρό ποσό φυσικής δραστηριότητας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας τους.

Δείτε επίσης