Πώς το κάπνισμα καταστρέφει τους πνεύμονες

kapnisma 55Ο καπνός περιέχει ένα μείγμα χιλιάδων χημικών ουσιών, αερίων και μικροσκοπικών σταγονιδίων πίσσας, πολλές από τις οποίες

μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Οι ερεθιστικές ουσίες από τον καπνό του τσιγάρου προκαλούν στένωση στις αεροφόρους οδούς και υπερβολική έκκριση βλέννας από τους βρόγχους. Οι ερεθιστικοί αυτοί παράγοντες μπορεί επίσης να παρέμβουν στην κυτταρική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος στους πνεύμονες και να διαταράξουν τη φυσιολογική ισορροπία των πνευμονικών ενζύμων κάνοντας σας περισσότερο επιρρεπή σε αναπνευστικές νόσους. Τέλος, η εισπνοή του καπνού από το τσιγάρο σταματά την κίνηση των τριχοειδών προεξοχών (κροσσοί) στην τραχεία σας και στους βρόγχους που βοηθούν στην απομάκρυνση των ξένων σωμάτων από τους πνεύμονες.

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει επίσης μονοξείδιο του άνθρακα, ένα τοξικό αέριο που ενώνεται με την αιμοσφαιρίνη, για να σχηματίσει την καρβοξυαιμοσφαιρίνη, η οποία μπλοκάρει τη μεταφορά του απαραίτητου οξυγόνου στους ιστούς σας. Πολλοί καπνιστές έχουν επίπεδα καρβοξυαιμοσφαιρίνης 8 ως 10% στο αίμα τους, ενώ ένας μη καπνιστής έχει συνήθως μόνο έως 1,5%.

Επειδή κάποιοι καπνιστές πούρου ή πίπας δεν εισπνέουν βαθιά τον καπνό, πιστεύουν ότι έχουν μικρότερο κίνδυνο για την εμφάνιση πνευμονικής νόσου από τους υπόλοιπους καπνιστές. Αυτό είναι μόνο μερικώς αληθινό. Οι ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα είναι πιο συνηθισμένες στους καπνιστές πούρου ή πίπας απ’ ό,τι στους μη καπνιστές.

Προστατεύοντας τους πνεύμονες από καθημερινούς κινδύνους

Εάν έχετε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, χρειάζεται να προστατέψετε τον εαυτό σας από κινδύνους στην ατμόσφαιρα και από πιθανή έκθεση σε νοσογόνους παράγοντες. Εδώ θα βρείτε μερικές συστάσεις:

Εξαλείψτε τον καπνό από το περιβάλλον σας

  • Μην αφήνετε κανέναν να καπνίζει στο σπίτι σας.
  • Όταν βρίσκεστε σε δημόσιο χώρο, αναζητήστε εγκαταστάσεις που απαγορεύεται το κάπνισμα ή καθίστε σε θέσεις για μη καπνιστές.
  • Αποφύγετε τις αναθυμιάσεις του ξύλου και τις οσμές της κουζίνας.
  • Προλαμβάνετε δυνατόν, αποφύγετε την επαφή με οποιονδήποτε έχει κρυολόγημα ή γρίπη. Αποφεύγετε τις μεγάλες συνεστιάσεις σε περιόδους έξαρσης ιώσεων και γρίπης.
  • Πλένετε τα χέρια σας συχνά, ιδιαίτερα πριν φάτε ή πάρετε κάποιο φάρμακο, επειδή οι ιοί μεταφέρονται συχνά από το χέρι στο στόμα.
  • Εκτός κι αν ο γιατρός σάς συμβουλεύσει διαφορετικά, κάνετε το εμβόλιο της γρίπης κάθε χρόνο καθώς και εμβόλιο κατά της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας. Μπορεί να χρειαστείτε επαναληπτική δόση μετά την πάροδο 5 χρόνων από την αρχική.

Περιορίστε τις ρυπογόνες ουσίες στο σπίτι σας

  • Αλλάξτε τα φίλτρα του λέβητα και του κλιματιστικού σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
  • Κρατήστε τα παράθυρα κλειστά, όταν έχει σκόνη ή καπνό έξω.
  • Διατηρήστε το ποσοστό υγρασίας στο σπίτι σας στο 40% με 50%. Εάν χρησιμοποιείτε υγραντήρα, καθαρίζετε τον συχνά, για να αποφύγετε την ανάπτυξη μούχλας και βακτηρίων που θα επιδεινώσουν πιθανότατα την πνευμονική σας κατάσταση.
  • Περιορίστε τη χρήση χημικών απορρυπαντικών και αποφύγετε τα σπρέι και τις ερεθιστικές ουσίες, όπως τις αναθυμιάσεις από βαφές.
  • Φορέστε μία μάσκα, όταν καθαρίζετε, για την αποφυγή της σκόνης.

Δείτε επίσης