Η ζέστη αυξάνει τη ροή του αίματος στο μυοκάρδιο

Η αυξημένη απαίτηση για αίμα της καρδιάς ίσως να είναι ένας από του λόγους που η ζέστη έχει αρνητικά αποτελέσματα για όσους έχουν σοβαρή αθηροσκλήρωση, είτε το γνωρίζουν είτε όχι.

Η αύξηση της θερμοκρασίας του πυρήνα του σώματος κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου λόγω ζέστης, αυξάνει τη ροή αίματος του μυοκαρδίου περίπου στο διπλάσιο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine.

Ο Hadiatou Barry, από το Université de Montréal, και οι συνεργάτες του ποσοτικοποίησαν τις απαιτήσεις ροής αίματος του μυοκαρδίου με την έκθεση στη θερμότητα σε μια εργαστηριακή μελέτη στην οποία συμμετείχαν 61 συμμετέχοντες: 20 υγιείς νεαροί ενήλικες (μέσης ηλικίας 28 ετών), 21 υγιείς ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας (μέσης ηλικίας 67 ετών), και 20 ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με στεφανιαία νόσο (μέσης ηλικίας 70 ετών).

Οι συμμετέχοντες ζεστάθηκαν μέχρι να αυξηθεί η θερμοκρασία του πυρήνα τους κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου. Πριν την έκθεση στη θερμότητα και με κάθε αύξηση 0,5 βαθμών Κελσίου στη θερμοκρασία του πυρήνα, μετρήθηκε το ροή αίματος στο μυοκάρδιό τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ροή αίματος του μυοκαρδίου αυξήθηκε στους υγιείς νεαρούς ενήλικες, στους υγιείς ηλικιωμένους ενήλικες και στους ενήλικες με στεφανιαία νόσο, μετά την αύξηση της θερμοκρασίας του πυρήνα του σώματος κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου (αλλαγή, 0,8, 0,7 και 0,6 mL/min/g, αντίστοιχα) και ότι αυτό αντιπροσωπεύει μια αλλαγή 2,08, 1,79  και 1,64 φορές.

Αναλύσεις post hoc, απεικονιστικές ενδείξεις ασυμπτωματικής ισχαιμίας του μυοκαρδίου που προκαλείται από θερμότητα έγιναν σε επτά ενήλικες με στεφανιαία νόσο (στο 35%).

«Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι η παθητική έκθεση στη θερμότητα αυξάνει τη ροή αίματος του μυοκαρδίου, σε βαθμό που μπορεί να προδιαθέσει ορισμένους ενήλικες με στεφανιαία νόσο σε ασυμπτωματική ισχαιμία του μυοκαρδίου», είπαν οι συγγραφείς.

Περισσότερες πληροφορίες: Hadiatou Barry et al, The Effect of Heat Exposure on Myocardial Blood Flow and Cardiovascular Function, Annals of Internal Medicine (2024). DOI: 10.7326/M24-3504. Eliseo Guallar et al, Feeling the Heat: Cardiovascular Consequences of Heat Exposure Under Controlled Experimental Conditions, Annals of Internal Medicine (2024). DOI: 10.7326/M24-0882.

Δείτε επίσης